Predstava „Trpele“ u selekciji festivala „Joakim Vujić“

Među osam predstava koje će se naći na Fesitvalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ izabrana je predstava „Trpele“ u koprodukciji Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta

            Selektor 57. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije dr Miroslav Miki Radonjić među 25 premijera koje su bile u konkurenciji izabrao je 8 koje će se naći u festivalskoj selekciji, a među njima je i predstava „Trpele“ urađena u koprodukciji Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta.

            Selektor je o predstavi napisao: „Još jedna priča o nasilju nad ženama zasnovana na autentičnim iskazima sedam žena koje su zbog odluke da uzvrate nasiljem završile u zatvoru. Jednostavna rediteljska rešenja, svedena scenografija, odlični kostimi, sjajna muzika i ekspresivna, snažna i emotivna glumačka igra obezbeđuju umetnički relevantan rezultat“.

Predstava je premijerno izvedena 8. maja u Kraljevu. Tekst Bobana Skerlića i Milene Depolo režirala je Aleksanra Kovačević, rediteljka u Kraljevačkom pozorištu. Igraju: Jasminka Hodžić u alternaciji sa Biljanom Kostantinović, Gorica Dinulović, Biljana Talić, Svetlana Milenković, Sonja Milojević, Deana Kostić i Aleksandra Ristić. Predstava „Trpele“ izazvala je veliku pažnju publike u Krajevu i Šapcu, jer o nasilju nad ženama govori iz ugla žena koje su ubile svoje zlostavljače. Nastala je na osnovu intervjuakoje je Helsinški odbor za ljudska prava svojevremeno uradio sa osuđenicama.

57. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ biće održan na jesen u Leskovcu, a domaćin će biti tamošnje Narodno pozorište, koje je na prošlogodišnjem „Joakimu“ u Vranju pobedilo sa predstavom „Svici“. Festival „Joakim Vujić“ organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koju čini 15 pozorišnih kuća „južno od Save i Dunava“. Kraljevačko pozorište bilo je 2019. godine domaćin 55. „Joakima“.

O ovogodišnjoj konkurenciji selektor Miroslav Radonjić je napisao: Od ukupno 25 prijavljenih predstava za selekciju, za petanestak se može konstatovati da dosežu do značajnih estetskih visina, čime ne samo da ravnopravno pariraju teatrima iz Beograda i Novog Sada, već ih u pojedinim segmentima i nadmašaju… U ovoj sezoni hrabre i uspešne iskorake u preispitivanju različitih oblika pozorišnog izraza, na tematsko-idejnom planu, kao i u domenu žanrovsko-stilskih istraživanja i poigravanja, mogli smo da vidimo u većini pozorišta od Šapca do Gračanice.”

R.V.