Prvomajska budilica Kraljevčana uz – koračnice (VIDEO)

Tradicionalnom „prvomajskom budilicom“, svirkom i šetnjom gradskim ulicama, članovi duvačkog orkestra „27. septembar“, koji postoji pri Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kraljevo, i ovog 1. maja probudili su građane Kraljeva

Tradicija da kraljevački muzičari, članovi duvačkog orkestra „27. septembar“, u čast Praznika rada, zvucima koračnica i proslavljenim „Maršom na Drinu“ pozdrave svoje sugrađane, duga je osam decenija i prekidana je samo u, za grad i Kraljevčane, teškim godinama.

Pogledajte kadrove jutrošnje “prvomajske budilice” vatrogasnog orkestra:

Orkestar „27. septembar“ ime je dobio po datumu na koji su 1941. godine iz tada okupiranog Kraljeva, neposredno uoči odmazde fašista koji su ubijali sto Srba za jednog mrtvog Nemca, partizani-ilegalci uspeli da napuste grad.

Oni su, svirajući koračnice, uspeli da pređu most na Ibru koji su pod opsadom držale nemačke snage, jer su okupljeni građani Kraljeva uspeli da ubede dežurnu patrolu da je svirka vatrogasaca deo gradske tradicije.

Ilegalci u unifomama vatrogasaca pešice su došli do obližnje planine Goč, gde su formirali partizanski odred „Jovo Kursula“.

   M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *