Tozovac i Novica Negovanović imaće u Kraljevu zajedničko spomen obeležje (VIDEO)

Širom Srbije, nekadašnje Jugoslavije, ali i u Evropi, njih dvojica pronosili su srpski narodni melos, svedočili o našoj bogatoj tradiciji i kulturi i gde god da su živeli isticali su da su Kraljevčani

Dva doajena srpske narodne muzike – Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović rođeni su u Kraljevu, preminuli u istoj godini, a sada će dobiti zajedničko spomen-obeležje u svom rodnom gradu. Za izbor idejnog rešenja spomen-obeležja zaduženo je Novoformirano Radno telo zaduženo za izbor idejnog rešenja ovog spomen obeležja danas je imalo svoj prvi radni sastanak kojem su prisustvovale supruge pokojnih muzičara.

Pogledajte VIDEO:

 

Emilija Janjić Živković, supruga preminulog Tozovca, poručila je uzbuđeno da je „i tužna, i srećna“:

Presrećna sam što će grad, riznica umetnika srpske muzike, kulture, postati i večno mesto večno Predraga Živkovića Tozovca i dragog njegovog „burazera“ Novice Negovanovića.

Supruge pokojinih Novice Negovanovića i Predraga Živkovića Tozovca na prvom sastanku Radne grupe za podizanje zajedničkog spomen obeležja dvojici muzičara u Kraljevu

Mirjana Negovanović, supruga pokojnog Novice Negovanovića ocenila je da je ovaj potez dobrar i za sam grad i za čuvanje uspomena na dvojicu vrhunskih muzičara:

Kraljevo ima turističke potencijale, a zajedničko spomen-obeležje ova dva velikana bi mogla to i da pospeše i da unaprede.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić podsetio je da su širom Srbije, nekadašnje Jugoslavije, ali i u Evropi, Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović pronosili srpski narodni melos, svedočili o našoj bogatoj tradiciji i kulturi i gde god da su živeli – isticali su Kraljevčani

Zajedničko spomen-obeležje ovoj dvojici velikana nalaziće se u pešačkoj zoni u centru Kraljeva, a mi ćemo urbanistima i ljudima koji se bave kulturom ostaviti da odrede tačno mesto gde će se nalaziti spomenik, kao i njegov izgled. Zahvalan sam gospođi Emiliji, udovici Predraga Živkovića Tozovca, Mirjani, udovici Novice Negovanovića, i njihovoj rodbini zbog toga što su podržali našu ideju.

Grad Kraljevo i Kulturni centar „Ribnica“ pre dve godine su započeli održavanje Festivala „Zlatne harmonike Kraljeva“, u znak sećanja na ovu dvojicu muzičara, a da je prošlogodišnji završni koncert, koji je direktno prenosio RTS 1, gledalo 1.190.000 ljudi.

Izgradnja ne treba da zavisi od toga ko je na vlasti i ne sme da se desi kao sa Spomenikom srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, koji su, sa promenama vlasti, premeštali sa centralnog gradskog trga na Staro groblje, pa opet na Trg. Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović su veći od svake vlasti – poručio je Terzić.

Predsednik Radnog tela za izbor idejnog rešenja spomen-obeležja Predragu Živkoviću Tozovcu i Novici Negovanoviću je pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije Miloš Milišić. On je ocenio da su i Predrag Živković Tozovac, i Novica Negovanović sebi još za života obezbedili nezaborav u ovoj vrsti muzike:

Izgradnjom zajedničkog spomenika mi njima kažemo skromno ‘hvala’ – što su proneli ime dela Srbije u kojem živimo.

Elizabeta Todorović, direktorka Kulturnog centra „Ribnica“ dodelila je Emiliji Janjić Živković i Mirjani Negovanović zahvalnice za, kako je naglasila, nesebičnu podršku Festivalu „Zlatne harmonike Kraljeva“.

      M. M. D.