Vaskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve (VIDEO)

Vaskrsenje Isusa Hrista najveći je događaj u istoriji vidljivog i nevidljivog sveta: ono je neponovljivi događaj, jer je Vaskrs novo stvaranje, a za čoveka novo rađanje“ – ističe se u Vaskršnjoj poslanici SPC

Patrijarh srpski Porfirije sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve (SPC), uputio je sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima želje za blagodat, milost i mir, a u Vaskršnjoj poslanici, između ostalog se – ističe:

Draga braćo i sestre, slaveći Vaskrsenje Hristovo, Crkva nas poziva i sabira na pobožno veselje koje prevazilazi i nadmašuje sva naša ovozemaljska veselja. Pobožno veselje koje nam Gospod ugotovi jeste radost večnog Života, večne pobede Dobra nad zlom i poraza demona. Predivni Jovan Zlatoust u prazničnom ushićenju kliče: „Neka se (danas) niko ne boji smrti, jer nas oslobodi Spasova smrt: ugasi je Onaj koga je ona držala, zapleni ad Onaj koji siđe u ad, gorak postade ad primivši telo Njegovo.”

Suština ovog našeg pobožnog vaskršnjeg veselja jeste Sâm Vaskrsli Isus Hristos koji sebe samog daje kao „novi rod vinograda” da Ga pijemo. U velikoj i božanskoj tajni tela i krvi Njegove On nam govori: „Uzmite, jedite, ovo je telo moje…”, a zatim: „Pijte, ovo je krv moja Novoga Zaveta…” Gospod ne uspostavlja Novi Zavet na nekim obredima i religijskim ritualima već ga ustanovljava na Sebi Samom kroz večno davanje sebe kao božanskog jela i pića.

Našu tugu Velikog Petka i Velike Subote, dok smo pratili Hrista Gospoda od Getsimanije do Golgote, Gospod odjednom izmeni i uvede nas u vaskršnju radost. To je, kao što kaže crkveni pesnik, poseban dan! To je dan Vaskrsenja. To je blagodatna snaga Vaskrsenja koju, niti od Boga izabrani sinovi Izrailjevi, niti mudri Grci nisu mogli da shvate. Prvi govorahu da je propoved o Vaskrsenju „bezumlje”, drugi pak da je to „ludost”. A upravo kroz to što je za prve bilo „bezumlje”, a za druge „ludost”, Gospod je pokazao veličinu božanske blagodati i moći. Znajući to iskustveno, radujmo se, braćo i sestre, i veselimo se kličući jedni drugima: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, braćo i sestre i draga deco duhovna, najveći je događaj u istoriji vidljivog i nevidljivog sveta. Zato je on neponovljivi događaj. Vaskrs je novo stvaranje, a za čoveka novo rađanje. Gle, sve novo postade! Bogočovek Isus Hristos vaskrse iz mrtvih i sve dotadašnje „vrednosti” biše oborene i novi svet nastade. Nadnesen nad tajnom Hristova Vaskrsenja, Sveti apostol Pavle svedoči ono što zna i što jeste istina: svedoči da, „ako je ko u Hristu, nova je tvar; staro prođe; gle, sve novo postade… To je ona neistraživa dubina i visina tajne Vaskrsenja o kojoj toliko pišu i pevaju sveti Oci Crkve. Najbitnije je, braćo i sestre, da poznamo dubinu i visinu tajne Vaskrsenja, da u nju verujemo i njome se spasavamo. Ne dopustimo da nam praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, kao što često čujemo, već praznik novog života, nove nade, nove tvari. Upravo na takvo slavlje i veselje poziva nas Crkva…

Naše misli i molitve lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima virusom kovid-19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti. Braćo i sestre, sve narode sveta, od Istoka do Zapada, i od Severa do Juga, zadesila je ova opaka i opasna bolest izazvana nevidljivim virusom. Prošle godine smo se nadali da će zaraza brzo proći. Nažalost, ne samo da nije prošla, već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo!

Sa molitvenom željom da Vaskrs, Praznik nad praznicima, svi dočekate i proslavite u duhovnoj radosti i telesnoj kreposti, još jedamput vas pozdravljamo najradosnijim pozdravom:

Hristos vaskrse!

foto: Pixabay – Dimitris Vetsikas 

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *