’Ajde, Jano, kuću da ne damo!

Etno grupa Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice koncert u Kraljevu započela je  pesmom koja nosi poruku o potrebi čuvanja i negovanja korena i poštovanja nasleđa predaka

U svečanoj sali Gradske uprave u Kraljevu održan je koncert Etno grupe Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Program je počeo pesmom „‘Ajde, Jano”, a zašto su baš ovu pesmu odabrali za početak programa, objasnila je profesorka Jasmina Novokmet, mentor i dirigent grupe:

Večerašnji koncert nismo slučajno počeli ovom pesmom. Ona na najbolji mogući način ilustruje naš cilj da čuvamo naše blago, da čuvamo tradiciju, da brižljivo čuvamo i negujemo korene, da poštujemo nasleđe koje su nam naši preci ostavili u amanet. Ako prodamo, kako da igramo? Treba da živimo, radimo i ponašamo se tako da budemo dostojni imena predaka svojih.

Pogledajte VIDEO zapise Marije Grabovac (Kulturni centar Ribnica)

Kosovsko-metohijske pesme se svrstavaju u red nenadmašnih narodnih muzičkih ostvarenja. Specifičnosti ovih pesama se ogledaju u karakterističnom dijalektu, karakterističnim lestvičnim strukturama, ritmu, prekidu melostiha…

Ono na šta sam veoma ponosna je to da su članice grupe napisale sve aranžmane za pesme koje su na repertoaru. Naš cilj je da kroz ovakve aranžmane približimo tradiciju budućim generacijama, nadajući se da će savremen pristup tradiciji motivisati generacije koje dolaze, jer tradicija živi i opstaje samo ako živi kroz buduće naraštaje – istakla je Novokmet.

Pored toga što su uživali u najlepšim izvornim narodnim pesmama, posetioci su imali priliku da čuju i neke zanimljivosti o kosovskom vezu i nošnjama.

Karakteristike kosovskog veza određene su još u srednjovekovnoj Srbiji. Na dvorovima srpske vlastele, kosovski vez se negovao i razvijao do umetničkog savršenstva. Osim na dvorovima, negovao se i u manastirima. Remek-delom veziljske umetnosti smatra se pokrov za mošti kneza Lazara, koji je izvezla pesnikinja i umetnica kosovskog veza, monahinja Jefimija.

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava značajan jubilej, pedeset godina od osnivanja. Etno grupa je formirana u septembru 2020. godine, a već iza sebe ima veliki broj nastupa i tri zlatne medalje sa tri međunarodna takmičenja.

Tekst i fotografije: KC „Ribnica“ Kraljevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *