Dobitnik Žičke hrisovulje – pesnik Nikola Vujčić

„Vujčićeve pesme predstavljaju pravo čistilište jezika, od banalnosti i nebitnosti. Po tome je rođak sa valjanim baštinicima simbolističkog nasleđa…“ navodi se u obrazloženju žirija

            Tradicionalno na Spasovdan žiri za dodelu književne nagrade Žička hrisovulja objavio je danas ime ovogodišnjeg dobitnika ovog priznanja, koje dodeljuje Žički duhovni sabor Preobraženje. To je pesnik Nikola Vujčić iz Beograda, koji je do sada objavio 12 knjiga pesama i priredio više knjiga, među kojima je i Antologija srpske narodne književnosti za decu.

            Žiri za dodelu Žičke hrisovulje činili su Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović, Miloš Milišić i Dragan Hamović, koji je i predsednik žirija. Žička hrisovulja se ove godine dodeljuje 30. put. Priznanje, koje čine unikatna zlatopečatna povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg, uručuje se dobitniku u Žiči, na praznik Preobraženja, 19. avgusta 2021. godine. Poeziji dobitnika posvećuje se zbornik radova sa skupa koji se održava u okviru manifestacije Žički duhovni sabor, Preobraženje 2021.

Žička hrisovulja dodeljena prošlogodišnjem dobitniku Milanu Nenadiću

Nikola Vujčić je rođen je 1956. godine u Velikoj Gradusi, na Baniji (današnja Hrvatska). Diplomirao je književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde i živi. Pesme su mu prevođene na 14 jezika, a on prevodi poeziju sa ruskog. Dobitnik je više prestižnih književnih nagrada.

U obrazloženju žirija se o Vujčićevoj poeziji, između ostalog, navodi: „U poeziji Nikole Vujčića, pažljivo i posvećeno ispisivanoj, reči su kolektivni junaci i glavni tematski fokus. Reči jedne druge ispituju, osporavaju i overavaju. Ne propusti ih pesnik u pesmu odviše, u tu stvarnost zasebnu i samodovoljnu, ali koja duguje svoj naboj proživljenom iskustvu što ostaje izvan jezika…“

(R.V)