Emancipacija i molitva Milice Milenković

Jedna od od najznačajnijih pesnikinja mlade generacije predstavila se i kraljevačkoj publici zbirkom pesama „Treće krilo“ koju je objavila izdavačka kuća „Poetikum“ iz Kraljeva

U Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani u Kraljevu, održana je promocija izabranih pesama Milice Milenković „Treće krilo“. O knjizi, koja je izašla u izdanju Poetikuma u biblioteci Izbor, pored autorke, govorili su urednici Ivan Novčić i Aleksandar Marić.

Milica Milenković u izboru pesama „Treće krilo“ iz ugla mlade obrazovane žene govori o položaju i ulozi žene kroz istoriju, svete spise i književnost, oplemenjeno duhom pravoslavlja. „Treće krilo“ je objavila izdavačka kuća „Poetikum“ iz Kraljeva.

Novčić se osvrnuo na celokupno izdavaštvo Poetikuma:

Za kratko vreme smo, za samo godinu dana, došli do 34 objavljena naslova, uglavnom poezije, sa izuzetkom jednog romana i jedne knjige eseja. Neka Poetikumova izdanja zavredela su pažnju stručnih žirija, književne periodike, ali i tiražnog dnevnog lista Politike i nedeljnika Pečat.

Novčić je, govoreći o knjizi Milice Milenković, istakao da se ona bavi emancipacijom žene, na jedan neagresivan, lirski način.

U razgovoru sa Aleksandrom Marićem autorka je govorila o simbolima, temama i toponimima svoje poezije: o obrednom hlebu i Timoku, položaju žena u srpskom pesništvu i Gordani Todorović čija je sabrana dela priredila, o Vojsilu Gramatiku, piscu i prepisivaču Svrljiškog jevanđenja koji je bio inspiracija za jednu njenu poemu i niz pesama, o mladoj Gojkovici i potrebi drugačijeg čitanja starih pesama te na kraju i o Presvetoj Bogorodici Trojeručici, kojoj se pesnikinja obraća poput Jovana Damaskina i Ivana V. Lalića.   

Pesnikinja Milica Milenković je rođena 1989. godine u Nišu i po struci je filolog srpske i komparativne književnosti. Do sada je objavila jedan roman, četiri zbirki poezije i knjigu kritika Kritička tumačenja. Dobitnica je više nagrada za mlade pesnike, višestruki finalista Ratkovićevih večeri poezije i Smederevske pesničke jeseni.

          Aeksandar Marić

foto: Andrej Anđić