Festival umetnosti Maglič: izložba Aide Camović, „Vazduh za pevanje“, za kraj večeras koncert „Mostar Sevdah Reunion“

Jedinstvenim stilom izvođenja, kombinujući izvorne sevdalinke sa džez, bluz, soul i etno  muzičkim elementima, ova grupa oduševljava  publiku širom sveta, jer se njihova muzika  sastoji od sevdaha i sevdalinki  u modernim aranžmanima

Drugog dana Festivala umetnosti „Maglič” otvorena je izložba slika pod nazivom  „Ako me neko traži, ja sam u svojoj sobi”. Autorka izložbe je Aida Camović iz Novog Pazara, studentkinja druge godine doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Izložbu je otvorio Vladan Marinković, arhitekta i predsednik Foto kino kluba Kraljevo. O Aidinim radovima govorio je i Boban Bosić, član Umetničkog saveta galerije Kulturnog centra.

Ovo je treća samostalna izložba mlade umetnice. Prikazane su različite vrste radova i tehnika. Najzastupljenije je ulje na platnu.

U jednom delu galerije su crteži rađeni tehnikom uljani pastel. Jedan segment radova čine minijature veza na platnu. Za neke radove sam koristila đerđef, dok sam za druge radila crteže koncem na slikarskom platnu.

Aidini radovi su karakteristični po jasnom, naglašenom koloritu, a njeni uzori su Dejvid Hokni i Gogen.

„Vazduh za pevanje“ osvežila kišica

Trećeg dana Festivala umetnosti  „Maglič” u dvorištu Francuske kuće održan je poetsko-muzički  program pod nazivom  „Vazduh za pevanje”. U programu su učestvovali pisac Dragan Jovanović Danilov iz Požege, operska pevačica Jana Križak i pijanista Petar Ilić. Moderator je bio književnik Dejan Aleksić.

Osim što je čitao svoju poeziju, Danilov je predstavio novu knjigu „Živeti u malim gradovima”, objavljenu na dan održavanja programa. To je knjiga eseja, kratkih zapisa, i kako sam pisac kaže, na neki način njegova najintimnija knjiga.

Danas se poezija ne čita tako što uzmete knjigu pa čitate uz lampu, već se govori ljudima. Zalažem se za kult ljudskog glasa i čitanja poezije. To je najbolji način da poezija živi. Ljudi vole da čuju pesnika kako govori svoju poeziju, jer se glasom prenosi ono što smo hteli da kažemo.

Danilov piše autopoetičke tekstove o svom radu, tako da se u novoj knjizi nalaze eseji o  najrazličitijim temama, o životu u malim gradovima, Beogradu, o životinjama koje su zastupljene u njegovoj poeziji…

U muzičkom delu programa, Jana Križak i Petar Ilić izveli su kompozcije Stanislava Biničkog, Josifa Marinkovića, Milana Prebande i Konstantina Babića.

Festival Maglič završava se večeras nastupom grupe MOSTAR SEVDAH REUNION na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu u 21.00.

Jedinstvenim stilom izvođenja, kombinujući izvorne sevdalinke sa džez, bluz, soul i etno  muzičkim elementima, MOSTAR SEVDAH REUNION oduševljava  publiku širom sveta. Njihova muzika  se  sastoji od sevdaha i sevdalinki  u modernim aranžmanima.

Sastav čine: Mišo Petrović – solo gitara, Sandi Duraković – ritam gitara, Senad Trnovac – bubanj, Ivan Radoja – violina, Marko Jakovljević – bas, Gabrijel Prusina – klavir,  Milutin Sretenović i Antonija Batinić – vokali.

Svi programi Festivala Maglič besplatni su za publiku uz poštovanje propisanih epidemioloških mera.

izvor: KC “Ribnica”