Gradac i Raška: Bogat program „Dana kraljice Jelene“, 11-13. jun

Predstojećeg vikenda u čast Velike kraljice Jelene biće priređen raznovrstan umetnički program u Raški i manastiru Gradac

Ljubitelji tradicionalne i moderne umetnosti u petak subotu i nedelju mogu pratiti bogat kulturno-umetnički program koji se u Raški i manastiru Gradac priređuje u slavu i čast Velike kraljice Jelene, žene kralja Uroša i majke kraljeva Dragutina i Milutina – svetice, ktitorke manastira Gradac, državnice i prosvetiteljke.

Kraljica Jelena, freska u manastiru Sopoćani

            U porti manastira Gradac, sagrađenog po želji kraljice Jelene krajem 13 veka, sva tri dana će 13h-16h biti organizovana radionica mozaika, koju će voditi Ljiljana Ravić i Lela Grbić. U petak će u 19,30h u Centru za kulturu u Raški biti otvorena izložba slika Jelene Milošević Radovanović, a od 20h istoričar Dejan Ristić će govoriti na temu „Istorija između činjenica i imaginacije“.

            U subotu 12. juna u porti manastira Gradac biće nastavljena radionica mozaika, a u Raški će učenici srednje škole „Kraljica Jelena“ od 20h govoriti monologe Svete kraljice i kralja Uroša. U nastavku programa je kabaretska predstava „Ljubavni vremeplov“ u izvođenju glumice Vesne Stanković i pijanistkinje Tamare Milojković.

            Nedelja 13. jun počeće u manastiru Gradac,  crkvi Svetih Blagovesti, liturgijom u 9h uz pojanje hora Crkvene opštine Užice. U umetničkom programu od 11 časova nastupaju crkveni i dečiji horovi i etnogrupe iz Novog Sada i Užica, nastavlja se radionica mozaika i priređuje izložba lokalnih gastronomskih specijaliteta. U nastavku Dana kraljice Jelene od 14. do 19. juna Francuski kulturni centar u Raški organizuje izložbu na otvorenom. Ustanove opštine Raška i manastir Gradac manifestaciju Dani kraljice Jelene organizuju od 2006. godine.

Posle smrti kralja Uroša, kraljica je jedno vreme vladala oblastima: Zeta, Trebinje, Plav i Poibarje. Imala je svoju vojsku, upravni aparat, državni pečat, svog kancelara. Bila je visoko poštovana od crkvenih velikodostojnika pravoslavne i rimokatoličke crkve, kao i među vladarima susednih zemalja. Podigla je mnoge crkve i manastire od kojih je najpoznatiji manastir Gradac. Na svom dvoru je osnovala prvu žensku školu u tadašnjoj Srbiji, gde su siromašnije devojke učile vez i ostale poslove, pismenost i muziku i uz miraz ih udavala, a na njihovo mesto dovodila one kojima je tek trebalo pomoći.

Kraljica Jelena i danas, toliko vekova posle, izaziva isto onoliko pažnje koliko je dobijala i tokom svog života. Njen lik i dela velika su inspiracija umetnicima“, navodi Turistička organizacija Raške.

Kraljica Jelena i njen sin kralj Milutin, freska u manastiru Gračanica

Srpska pravoslavna crkva Svetu kraljicu Jelenu i njenog sina Svetog kralja Milutina proslavlja 12. novembra.

R.V.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *