Ivanova živa poezija

„Ljubav u Haldernu“ predstavlja knjiga o ruševinama jednog sveta koja, istovremeno, podrazumeva i novi početak

Knjiga izabranih pesama „Ljubav u Haldernu” pesnika Ivana Novčića predstavljena je u dvorištu Francuske kuće. U programu su, osim autora, učestvovali dr Vladimir Kolarić, dr Boško Milovanović i pesnik i urednik Aleksandar Marić. Knjigu je objavila izdavačka kuća  „Poetikum” iz Kraljeva.

Književno veče, koje je bilo podeljeno na tri segmenta, otvorio je dr Boško Milovanović kazivanjem poeme „Sitan kavez”. 

Prvi deo programa činila je rana faza pesnikovog stvaranja, pesme koje su nastajale od 2003. do 2015, dok kasniju fazu čine pesme nastale u poslednjih pet godina. U trećem delu, publika je imala priliku da čuje pesme iz novog rukopisa  „Bestijarij”. Stihove je čitao autor.

O Novčićevom stvaralaštvu govorio je dr Vladimir Kolarić, istakavši da je Ivan autor koji ne piše zato što hoće da bude pisac, jer je to danas možda stvar prestiža, nerealizovanih ambicija ili nekih kompleksa, već je pisac koji piše iz vrlo ozbiljnih egzistencijalnih razloga:

Novčić opisuje rat i vrlo karakteristične događaje gde se oseća vreme, miris švercovanog benzina, buvljaka iz devedesetih… Knjiga govori o ruševinama jednog sveta, ali se istovremeno podrazumeva i jedan novi početak.

U opširnoj analizi, Kolarić je naglasio da Novčićeva poezija nije suva i mrtva, već da  deluje na čitaoca.

Slažem se sa Vladimirom da je Ivanova poezija živa i da će naći mesta na govornicama. On prikazuje čitav život jednog savremenog čoveka u tranziciji, koji zna šta je vredno, šta je ostavio, gde je otišao, šta je ono za čim je žudeo i šta je ono što je zatekao ovde – ocenio je dr Boško Milovanović.

tekst i fotografije: Kulturni centar “Ribnica”