Karanovčani na najstarijem evropskom festivalu folklora (VIDEO)

Festival koji naredne godine slavi sedam decenija postojanja, ugošćava predstavnike društava svih slovenskih zemalja koji predstavljaju svoju kulturu kroz pesmu i igru

U gradu Vihodna (Východná) na severu Slovačke protekle sedmice održan je po 67. put najstariji evropski folklorni festival, a Srbija je imala svoje predstavnike i to Folklorni ansambl „Karanovac“.

Od 1953. godine do danas, festival ugošćava sve slovenske zemlje koje u ovom gradu predstavljaju svoju kulturu kroz pesmu i igru, a kraljevačkom Folklornom ansamblu „Karanovac“ pripala je čast da učestvuje na ovogodišnjoj manifestaciji.

Pogledajte VIDEO:

Iako najmlađe kraljevačko kulturno umetničko društvo, Karanovčani su, kako kažu organizatori ovog velikog kulturnog događaja, dobili poziv zahvaljući svom velikom zalaganju za očuvanje narodne tradicije. Da su opravdali očekivanja, Kraljevčani su pokazali na svakodnevnim nastupima od 29. juna do 3. jula.

U velikom amfiteatru izgrađenom za ovu priliku davne 1954. godine,  FA „Karanovac“ se, pod rukovodstvom Marka Ljubojevića, predstavio igrama iz Niša, Crne Trave i Bosilegradskog krajišta, a igrače je pratio orkestar koji vodi Branko Milojčevič. Svaki od nastupa bio je ispraćen gromoglasnim aplauzom brojne publike, koja je, pored ovih, pratila i nastupe ansambla iz Slovačke, Bugarske, Mađarske, Češke i Poljske. 

Karanovčani su imali i priliku da na folklornim radionicama pokažu ostalim učesnicima kako se igraju užičko i vlaško kolo, da učestvuju u defileu kroz centar grada, a na prijemu u gradskoj kući su predstavnike opštine upoznali sa nošnjom iz centralne Srbije. Sve ovo je bilo samo deo onoga čime su srpski predstavnici doprineli festivalu koji je prenosila i Radio Televizija Slovačke.

Pune lepih utisaka i uspomena, članove FA “Karanovac”, zajedno sa članovima ostalih KUD-ova, očekuje nastup u utorak 12. jula na Trgu srpskih ratnika u okviru nedelje održavanja Veselog spusta, a početkom avgusta i Festival folklora u Foči.

Od septembra igračima i orkestru predstoje novi koncerti, te zato pozivaju sve da im se pridruže na probama ansambla i time sa njima upotpune nove turneje i stvaraju još lepše uspomene.