Kolege svirale i pevale Tozovcu u čast, publika uživala (VIDEO)

Na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu muzičari i pevači sinoć su oživeli sećanje na srpskog kompozitora, tekstopisca, harmonikaša i pevača narodne i folk muzike čiji nas je glas pratio kroz sreću i tugu – decenijama

Lepa Lukić, Miroslav Ilić, Slavko Banjac, Snežana Kopunović, Aleksandar Tirnanić i  Jovan Mihaljica u pratnji orkesta ra Vlade Panovića i Miše Mijatovića sinoć su pevali i svirali – Tozovcu u čast, dok je na počasnom mestu na pozornici stajala Tozovčeva – zlatna harmonika.

Vanvremenske hitove „Jesen u mom sokaku“, „Oči jedne žene“, „Violino ne sviraj“, „Ljubavi, moja tugo“,  „Ti si me čekala“, „Prazna časa na mom stolu“, „Ovamo, Cigani“ i mnoge druge – publika je pevala zajedno sa izvođačima. U pauzama između pesama, u programu koji je direktno prenosila Radio televizija Srbije, publika je bila u prilici da sazna detalje iz života Predraga Živkovića Tozovca koji je rođen u Kraljevu 22. januara 1936. godine.  Iz milošte, zvali su ga i Dragan, pa otuda česta zabuna oko njegovog imena.

Pogledajte VIDEO zapis sa sinoćnjeg koncerta:

Popularni pevač bio je sin Svetozara – Toze i majke Budimke, a još kao dečak je ostao bez oca kojeg su 1941. streljali fašisti. Toza je, osim talenta i muzikalnosti,  sinu ostavio i nadimak po kojem su ovog pevača svi znali.

U Kraljevu je Tozovac proveo detinjstvo i mladost, završio osnovnu školu i gimanziju, a u Kragujevcu studije ekonomije. Još kao dečak počeo je da peva i svira na harmonici, kasnije na trubi i bubnjevima.

U svet estradne muzike ušao je 1965. godine, kada je snimio svoje prve singlove, a iz njega je izašao kada je početkom aprila prošle godine preminuo u Beogradu u svojoj 86-oj godini.

Slavko Banjac na sinoćnjem nastupu

Postao je poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava”).

Njegova velika popularnost počela je 1971. godine, kada je pobedio na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača. Pesmu „Jeremija“ objavio je 1972. godine. Ovu pesmu tadašnje komunističke vlasti svrstale su u četničke pesme, zbog čega je bio prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vratio se u Srbiju. Vlasti su mu tada oduzele pasoš, ali je Tozovac ostao miljenik publike i nastavio da peva.

Od „običnog”, nadimak Tozovac postao  je i estradni.

Predrag Živković Tozovac dobio je 2012. godine Diplomu zaslužnog građanina Kraljeva, a u avgustu 2018. godine, povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Miroslav Ilić: “Mnogo smo naučili od Tozovca

Miroslav Ilić poručio je okupljenima da svima treba da je čast što je Tozovac poreklom bio iz grada na Ibru, a Lepa Lukić podsetila se kako je „nekada morala da bude dobra, da čuva kravu, a onda se držala majci za suknju da je petkom iz Mrčajevaca vodi u Kraljevo“:

Lepa Lukić izvela je tri svoje kompozicije

Uvek sam želela da mi u Kraljevu kupi čibuk i klaker. Vezana sam ja za Kraljevo, to je sve moje, blizu sam ja vas! – poručila je Lepa Lukić koja je sinoć otpevala tri svoje pesme u znak sećanja na Tozovca sa kojim je imala nebrojeno mnogo zajedničkih nastupa.

Vlada Panović, šef Narodnog orkestra RTS-a

Publiku je muzičkim blokom pozdravio Vlada Panović, koji je već 12 godina šef Narodnog orkestra RTS-a, a Nikola Peković i ansambl Umetnička porodica izveli su splet Tozovčevih pesama u aranžmanima za umetničku muziku.

Nikola Peković i ansambl Umetnička porodica izveli su splet Tozovčevih pesama

U program se uključio i Aleksandar Sofronijević koji je sa svojim orkestrom odsvirao neke od Tozovčevih najpoznatijih pesama. Miša Mijatović je publiku u svom bloku izabrao da pozdravi zajedno sa kolegom Zoranom Seničićem sa kojim sarađuje već decenijama,a  zajedno su, u kategoriji dueta, osvojili i nagradu na takmičenju harmonikaša u Sokobanji. Oni su sinoć u duetu odsvirali i splet Tozovčevih kompozicija.

Opadaće lišće u jesen u Tozovčevom sokaku (Obilićeva ulica), mesec će zlatiti sela kraj Morave, igraće kola delije nasred zemlje Srbije, Jeremija će paliti topa, ići će Mile Lajkovačkom prugom, svetlucaće oči jedne žene… i čuvati ime i muzičko delo našeg Dragana, Predraga Živkovića Tozovca… zauvek, reči su kojima je, prošle godine, uz poslednji aplauz za velikog umetnika završena komemoracija posvećena ovom umetniku. 

Nastup Aleksandra Tirnanića

Koncert „Kraljevo Tozovcu“ kojim je završen trodnevni Festival „Zlatne harmonike Kraljeva“ u organizaciji KC „Ribnica“, dokaz su da grad na Ibru pamti umetnika čiji je glas nastavio da traje, a trajaće, verovatno, čak i onda kada više ne bude njegovih savremenika,

M. M. Dabić

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *