Koncert „Zlatne harmonike Kraljeva“: Najteže je, ali i najlepše svirati u svom gradu (VIDEO)

U Srbiji ne postoji grad koji je iznedrio toliko sjajnih harmonikaša: u rodnom Kraljevu, u znak sećanja na Predraga Živkovića Tozovca i Novicu Negovanovića sinoć su svirali virtouzi na ovom instrumentu i pevali vrsni pevači zajedno sa publikom

Bilo je to veče za pamćenje koje je otvoreno Tozovčevom pesmom „Jesen u mom sokaku“. U organizaciji Kulturnog centra „Ribnica”, na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu sinoć je koncert „Zlatne harmonike Kraljeva” oduševio publiku.

Nešto manje od dva i po sata gledaoci su uživali u pravoj muzičkoj poslastici: nastupima instrumentalnih solista: Miše Mijatovića, Vlade Panovića, Aleksandra Sofronijevića. Oni su svirali sa Narodnim orkestrom pod upravom violiniste Bojana Pavlovića i orkestrom mladog, sjajnog instrumentalnog soliste na harmonici, takođe Kraljevčanina – Nikole Pekovića.

Kako su „zlatni harmonikaši“ autori brojnih kompozicija koje su u publici prihvaćene kao narodne, jedan deo koncerta bio je posvećen njihovom kompozitorskom radu, a odabrane komponovane pesme interpretirali su vokalni solisti – Danica Krstić, Aleksandar Tirnanić, Novak Stanković i Jovan Mihaljica.

Deo sinoćnjeg muzičkog programa bio je posvećen dvojici nezaboravnih muzičara – takođe Kraljevčana, koji su nas napustili ove godine – Predragu Živkoviću Tozovcu i Novici Negovanoviću.

Pogledajte VIDEO reportažu:

Na koncertu su se, zajedničkim nastupom sa svojim muzičkim učiteljima predstavili i mladi harmonikaši: Milan Malinović, Mihailo Ostojić i Filip Miladinović.

Petnaestogodišnji Novica Negovanović mlađi svirao je u čast svog nedavno preminulog oca Novice Negovanovića. Iako je to sa radošću planirao, Novica nije dočekao da sa svojim kolegama nastupi na koncertu na Trgu srpskih ratnika koji je, prema prvobitnoj zamisli, trebalo da se svira kao omaž u aprilu ove godine preminulom Tozovcu..

Specijalna gošća, poreklom takođe Kraljevčanka, bila je pevačica Snežana Đurišić.

Ona je otpevala pesmu „Ja ne mogu mila majko bez njega“, jednu od brojnih koju je napisao Novica Negovanović i blok svojih pesama.

Miša Mijatović je, obrativši se publici, poručio da je „najteže, ali i najlepše svirati u svom gradu, jer je Kraljevo grad muzike i harmonike“.

Vlada Panović, koji je duže od decenije šef Narodnog orkestra RTS-a, istakao je da nikada ranije nije imao priliku da se sa pozornice u centru grada obrati i svira kraljevačkoj publici:

Harmonika je pravi brend Kraljeva. Naš je zadatak da ne damo da nam „tuđe note uđu u našu muziku“, a ovo je trenutak kada počinjemo veliku misiju koja će, nadam se, trajati i narednih godina.

Aleksandar Sofronijević je primetio:

Dugo, dugo sviram, svuda sam putovao, ali pred svima vama večeras moram da kažem da imam tremu. Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Suština onoga što radimo, ovoga što nam je Bog dao da sviramo i da zabavljamo ljude, jeste da sve što znamo prenosimo na neke mlađe genracije. Od srca to radimo!

Koncert su kraljevačke „zlatne harmonike“ završile spletom melodija uz koje se, na Trgu srpskih ratnika – razvilo i kolo.

    M. M. Dabić

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *