Kraljevačko pozorište pamti izuzetne uspehe, ali ovogodišnji je najveći (VIDEO)

Na Festival „Joakim Vujić“ Kraljevačko pozorište ove godine ide sa dve predstave što nije bio slučaj nikada do sada, a sa trećom prvi put na Sterijino pozorije: prevedeno na jezik sporta: to je kao ulazak u Ligu šampiona jednog kluba koji igra u Prvoj srpskoj ligi!

Sedamdeset treća po redu godina umetničkog rada Kraljevačkog pozorišta, s pravom se može smatrati najuspešnijom godinom u istorji profesionalnog teatra na Ibru, ocenjeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Selekcijom čak dve predstave: „Trpele“ i „Crna ovca/“ u oficijelni takmičarski program 58. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, učešćem predstave „Trpele“ na prestižnom festivalu Šabačko proleće u aprilu ove godine, izborom predstave „Pinokio kakvog još niste videli“ za zvaničnu takmičarsku selekciju 17. medjunarodnog festivala pozorišta za decu Pozorište Zvezdarište u Beogradu, kao i selekcijom predstave „Crna ovca“ na Festival Bosansko hercegovačke drame u Zenici (BiH) Kraljevačko pozorište je potvrdilo svoj renome i umetničku zrelost.

Ova kuća pamti izuzetne uspehe, ali ovo jeste najveći! U stranicama našeg letopisa ovo je najsjajnija stranica, ali ih ima mnogo. Mnogo je uspešnih godina i uspešnih sezona stalo u ove 73 godine, Ovolika selekcija predstava na najznačajnije domaće, ali i međunarodne festivale pokazuje da je to nagrada za vrlo posvećen ra u izuzetno teškim okolnostima, sa mnogim preprekama. Izuzetno mi je drago što ćemo se prvi put predstaviti na festivalu Joakim Vujić, 58. po redu u Joakimovoj kući, na 250. rođendan osnivača srpskog pozorišta – ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta.

Pogledajte VIDEO

Predstavu „Trpele“ koja ima odlične kritike i sa kojom Kraljevačni sutra nastupaju na Festivalu „Joakim Vujć“ rediteljski potpisuje Aleksandra Kovačević Kovačević, a predstava „Crna ovca“, u režiji Snežane Trišić, rađena je po tekstu Vide Davidović koja je dobitnica ovogodišnje Sterijine nagrade za originalni dramski tekst.

Desilo se, eto, da Kraljevačko pozorište ove godine ide na ovaj Festival sa dve predstave što nije bio slučaj nikada do sada. Naš uspeh prevešću na jezik sporta: ovo je kao ulazak u Ligu šampiona jednog kluba koji igra u Prvoj srpskoj ligi! – ponosno ističe direktor Kraljevačkog pozorišta.

Selekcija predstave „Fleke“ po tekstu Tijane Grumić u režiji Juga Dorđevića na 67. Sterijino pozorje u Novom Sadu, kruna je uspeha koji dolazi nakon decenije posvećenog rada kraljevačkih histriona boginje Talije. To će biti prvo učešće kraljevačke pozorišne kuće na najznačajnijem regionalnom pozorišnom festivalu u Srbiji.

Predstava „Fleke“ bila je najmanje pretenciozna u nekom svom čitanju, ali ta njena „minijaturnosti“, izbor minimalističkih sredstava Tijane Grumić, originalnog dramskog teksta koji je pisan za nas, Juga Đorđevića i ekipe koja je radila to „malo čudo“ (kako je rekao Bojan Munjin, kritičar Radio Beograda) bila je „malo čudo“ koje je zaista začudilo selektora Sterijinog pozorja. Selektor Milivoje Mlađenović u svoojim intervjuima je čak tri puta pomenuo Kraljevačko pozorište.

Miodrag Dinulović, dirketor Kraljevačkog pozorišta

Na pitanje: Šta pamtite od 56 predstava koji ste odgledali, njegova izjava je: Pamtim „Trpele“ Kraljevačkog pozorišta. Na pitanje: Koju predstavu ste želeli da stavite u ovogodišnju selekciju, ali niste imali prostor gde da je stavite?, odgovorio je: To je predstava „Crna ovca“ Kraljevačkog pozorišta, a na treće: po kojim kuriozitetima će pamtiti ovogodišnje Sterijino pozorje, kao prvi kuriozitet istakao je prvo učešće Kraljevačkog pozorišta na Festivalu Sterijino pozorje! – naveo je Dinulović.

On je dodao da je opredeljenje Kraljevačkog pozorišta ove godine bilo da to budu ženski rukopisi, a najnovije tri predstave nastale supo domaćim dramskim tekstovima. Za izbor predstave „Fleke“ za pozorje bio je presudan originalan domaći dramski tekst.

Aleksandra Kovačević i Miodrag Dinulović

Aleksandra Kovačević, rediteljka predstave „Trpele“ istakla je da je pred sutrašnje igranje predstave na Festivalu Joakim Vujić ponosna i srećna, ali da ima i malu tremu:

Verujem da za tremu i nema razloga, jer je ova predstava dobila najznačajniji moguću nagradu – sjajne reakcije publike! Zasuti smo divnim komentarima, komunikacija sa publikom je vrlo intenzivna i ljudi posle predstave izlaze veoma uzbuđeni, katarzično pročišćeni. To je bilo naše iskustvo i na Festivalu Šabačko proleće na kome smo učestvovali sa predstavom „Trpele“. Piše se na pozorišnim portalima kako smo dobili neformalno, ali suštinski najveću nagradu – nagradu publike, u smislu da je publika odreagovala kao ni na jednu drugu predstavu, a bili smo zaista u veoma ozbiljnoj selekciji velikih i dobrih predstava. „Trpele“ najbolje dokazuju značaj društveno angažovanog pozorišta. Mi smo svi, na neki način, možda zaneseni i možda smo utopisti kada verujemo da bar malo možemo da poboljšamo svet našom umetnošću, ali da ne verujemo u to – ne bismo radili ovakvo umetnička dela – ocenila je Kovačević.

Glumica Svetlana Milenković koja će na Festivalu „Joakim Vujić“ igrati u obe predstave sa kojima se Kraljevačko pozorište predstavlja, ocenila je da uspeh Kraljevačkog pozorišta – nije slučajnost, već rezultat posvećenog rada svih u teatru.

Mislim da idemo linijom koja i pripada ovoj kući. Zato mislim da Kraljevačko pozorište, i mi sa njim, možemo da budemo ponosni na ovakav uspeh i na učešće na Festivalima. Nagradama se nadamo, ali ih ne očekujemo, jer je od toga važnije da publika i žiri prepoznaju kvalitet naših predstava.

Svetlana Milenković, glumica Kraljeva;kog pozorišta

Za kraj, direktor Kraljevačkog pozorišta naveo je da su većsada najavljena još tri festivala do kraja godine:

– Meni samo ostaje da sa osnivačem koji zaista razume naše potreb,e nađemo sredstva. Hvala svima, onima na sceni, onima koji se ne vide ispred i iza scene, jer ovu godinu ćemo pamtiti po tome što nikada nismo dobili više priznanja. Kad kažem – priznanja, ne mislim samo na nagrade, jer je ovo je naše najveće priznanje. Čak i da se ne vratimo ni sa jednom nagradom, sve ovo će ostati trajni beleg u istoriju ovog grada a ja želim da verujem da će žiri prepoznati kvalitet naših predstava – poručio je na kraju Miodrag Dunulović.

M. M. Dabić

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *