Kraljevo je grad harmonike: sutra koncert „zlatnih harmonika” (VIDEO)

„Harmonika je život, dočarava večnost koja ne umire“ – kraljevački umetnici na ovom instrumentu: Vlada Panović, Miša Mijatović, Aleksandar Sofronijević i kao gost Nikola Peković, Snežana Đurišić i ostali gosti, pokazaće pred Kraljevčanima snagu ove misli

U kalendar kulturnih manifestacija Kulturni centar „Ribnica“ dodao je koncert „Zlatne harmonike Kraljeva” u kom će Kraljevčani moći da uživaju na Trgu srpskih ratnika sutra (sreda, 8. septembar, 20.00 časova).

Direktorka Kulturnog centra „Ribnica” Kraljevo Elizabeta Todorović najavila je koncert kao „priznanje poznatim virtuozima, ali i onim mnogobrojnim koji su ostali u senci i nisu tako poznati“.

Osnovna ideja je da se predstave umetnici, solisti na harmonici, koji već godinama zadaju najviše standarde u izvođenju narodne muzike na harmonici: Vlada Panović, Miša Mijatović, Aleksandar Sofronijević i, kao gost, sa svojim orkestrom – Nikola Peković.

Sofronijević, Mijatović i Panović konferenciju za novinare otvorili su spletom instrumentalnih melodija:

Sa njima će, nastupati vokalni solisti i harmonikaši, kao i orkestri pod upravom violiniste Bojana Pavlovića i Nikole Pekovića koji će imati priliku da predstave svoj dar, poznavanje narodne muzike i sličnosti i razlike u stilu izvođenja“.

Kako su „zlatni harmonikaši“ autori brojnih kompozicija koje su u publici prihvaćene kao narodne, jedan deo koncerta biće posvećen njihovom kompozitorskom radu, a odabrane komponovane pesme interpretiraće vokalni solisti – Danica Krstić, Aleksandar Tirnanić, Novak Stanković i Jovan Mihaljica, dok će specijalna gošća koncerta biti poznata vokalna solistkinja Snežana Đurišić.

Takođe, Kraljevčani će biti u prilici da čuju mlade talentovane harmonikaše – Novicu Negovanovića mlađeg, Milana Malinovića, Mihaila Ostojića i Filipa Miladinovića.

U formi kratkog sećanja deo programa biće posvećen istaknutim umetnicima grada Kraljeva koji su nedavno preminuli – Predragu Živkoviću Tozovcu i Novici Negovanoviću.

O kulturnom značaju narodne muzike, brojnim poznatim kraljevačkim harmonikašima i detaljima programa govorili su i učesnici koncerta, virtuozi na harmonici, Vladimir Vlada Panović, Miloš Miša Mijatović i Aleksandar Sofronijević.

Ako vreme pokvari ugođaj, koncert će se održati u novoj Hali sportova u Ribnici.

M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *