„Lebdenje“ – nova knjiga Zorana Nedeljkovića

U svojoj 15. objavljenoj zbirci pesama Nedeljković traži i preispituje, već davno napisane odgovore o rodu i zemlji, ljubavi i mržnji, čojstvu i izdaji, Kosovskom zavetu i večnom životu, muzama, Hristu, Gospodu

U izdanju Poetikuma iz Kraljeva i Društva književnika Kosova i Metohije, u biblioteci Ine svetlosti izašla je knjiga pesama Zorana Nedeljkovića Lebdenje. U svojoj 15. objavljenoj zbirci pesama Nedeljković traži i preispituje, već davno napisane odgovore o rodu i zemlji, ljubavi i mržnji, čojstvu i izdaji, Kosovskom zavetu i večnom životu, muzama, Hristu, Gospodu.

Čitajući rukopis „Lebdenje“ pesnika i sabrata Zorana Nedeljkovića dugo posle čitanja nisam uspeo da izmaknem od stihova koji su me uporno pratili i, što je najčudnije, pred očima mi stvarali zamišljenu sliku pesnika kako stoji ispred ogledala i razgovara sa svojim odrazom u njemu. Neverovatna je lakoća i jednostavnost reči kojima Zoran vodi taj dijalog i niže sjajnu nisku pesničkih bisera, ali i činjenica da je u pitanju jedan zreli pesnik, ne samo prema temama i motivima, već i po jeziku kojim je satkano ovo njegovo poetsko kazivanje – kaže Novica Sovrlić u svojoj recenziji.

Zoran Nedeljković je rođen 1964. godine u Prištini. Od 1999. godine živi u Kraljevu. Objavio je četrnaest zbirki poezije. Prvu knjigu „Mislionica“ objavio mu je omladinski izdavač „Novi Svet“ iz Prištine, kao pobedniku konkursa za najbolji rukopis. Za zbirku „Šaptač“(2015) Književno društvo Kosova i Metohije dodelilo mu je književnu nagradu Grigorije Božović. Dobitnik je Plakete sa likom Sime Matavulja od Udruženja književnika Srbije za 2020. godinu. KUD Brvenica mu je dodelilo Vidovdansku blagodarnicu za 2020. godinu. Predaje kao profesor sociologije kulture na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić objavio mu je filozofsko delo „Lavirint istorije nadčoveka i poslednjeg čoveka“(2009), a sociološko-kulturnu monografiju „Ključar osme kapije Vavilona“ objavio mu je Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici (2019). Član je Udruženja književnika Srbije. Živi u Kraljevu.

A. Marić