Lepota Radinih „uhvaćenih trenutaka“: „Uživo je sve još lepše!“

Pokušavam da uhvatim trenutak, jer život prolazi, a trenuci ostaju zabeleženo na fotografijama koje nas podsećaju gde smo bili i da treba da čuvamo prirodu koja nam daje onoliko koliko i mi njoj, kaže autorka izložbe

Izložba fotografija „Uhvati trenutak”, autorke Rade Vukosavljević, otvorena je sinoć u galeriji Kulturnog centra u Ribnici. Na otvaranju je govorio Vladan Marinković, predsednik Foto kino kluba Kraljevo.

Rada ima elemente svestranosti kao renesansni tipovi ljudi. Njeno bavljenje planinarenjem i fotografijom svrstavaju je u red ljudi koji nose svestranost i interesovanja u raznim poljima. Ispunjena je i na porodičnom polju i na profesionalnom polju kao profesor kamatematike. Ovom izložbom se Rada svrstava u kraljevačke umetnike fotografije.

Ana Jerotijević, Vladan Marinković i Radovanka Vukosavljević

Marinković je istakao da je prijatno iznenađen i motivima i načinom kako su fotografije složene i da je svaka od njih zasluženo prikazana na izložbi.

Autorka izložbe je istakla da bi volela da podstakne ljude da i sami odu i vide gde se nalaze prelepi narcisi sa fotografija, gde su to tako lepi karanfili.

Rada Vukosavljević, autorka iozložbe

Uživo je sve mnogo lepše, a ja pokušavam da uhvatim poneki trenutak, jer život prolazi, a ostaju trenuci zabeleženi na fotografijama koje nas podsećaju na to gde smo bili i da treba da čuvamo što imamo, jer priroda nam daje onoliko koliko i mi njoj.

Rada Vukosavljević, članica Foto kino kluba Kraljevo od osnivanja i pobednica  konkursa Kulturnog centra za Godišnju izložbu fotografija u prošloj godini, za portal Krug kaže da je izložila oko 60 svojih fotografija.

Najveći broj je sa planinarenja: a posetioce oduševljavaju pejzaži, biljke, ptice, ljudi. Deo fotografija je o našoj prošlosti: manastiri, stare kuće. Nekoliko fotografija predstavlja naš grad, a deo je iz porodičnog albuma.

Fotografijom se bavim od gimnazijskih dana, kada sam kupila čuvenu „Smenu 8“, pa preko „Zenita“ do digitalnih fotoaparata. Nemam neke skupocene fotoaparate, za dobru fotografiju to nije presudno. Važno je „uhvatiti trenutak“, pa sam tako i nazvala izložbu. Nekako sam navikla da uvek nosim fotoaparat, to je postalo i potreba. Spojila sam dva hobija: planinarenje i fotografiju, jer se odlično dopunjuju. Ove godine se slavi 120 godina organizovanog planinarskog pokreta, a ja slavim 40 godina planinarenja, pa je izložba lep način da to obeležim.

Sa otvaranja izložbe u Galeriji KC “Ribnica”

Nagrada joj znači puno, otkriva nam Rada, jer predstavlja potvrdu kvaliteta njenog dugogodišnjeg rada.

Drago mi je što su moji sugrađani u prilici da ovu izložbu vide, a ja sam posebno obradovana što su maturantkinje odeljenja IV2 Medicinske škole, kojima sam bila razredni starešina do odlaska u penziju, i prošle, i ove godine došle na otvaranje izložbe.

Rada sa učenicima kojima je do penzije bila razredna

Zainteresovani zložbu mogu pogledati do 23. februara.

      M. M. D.

Fotografije: Aleksandar Lazović

Naslovna: KC „Ribnica“