Ljubomir je i bez vida 20 godina stvarao umetnost – ali novu izložbu nije dočekao

U Dragosinjcima je danas sahranjen Ljubomir Poparečanin, akademski slikar i vajar koji je poslednje dve decenije stvorio brojna umetnička dela: radio je potpuno slep, ali sa gubitkom vida nije nestala i njegova ljubav prema slikarstvu i vajarstvu

Napraviću izložbu u proleće. Biće to retrospektivna svih mojih radova“ – obećanje je akademskog vajara i slikara Ljubomira Poparečanina. Na veliku žalost svih koji su ga voleli, pre svega njegovih najbližih, ovo je jedino obećanje koje neće moći da im ispuni.

Kraljevački slikar i vajar Ljubomir Poparečanin rođen 1943. godine, sahranjen je danas u svom rodnom selu – Dragosinjcima.

Ljubomir Poparečanin u mladosti

Ljubomir Poparečanin diplomirao je davne 1970. godine na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Miodraga Živkovića. Radio je kao profesor likovne kulture u Gimnaziji, Poljoprivrednoj i Ekonomskoj školi, Tehničkom školskom centru i u osnovnoj školi „Braći Vilotijević“. Bio je dugogodišnji dizajner nameštaja u „Jasenu“.

Nije voleo da se eksponira i bio je jako skroman. Imao je svega nekoliko samostalnih izložbi, ali je ostalo upamćeno da je prvoj izložbi prisustvovao i priznati srpski istoričar umetnosti Radomir Stanić.

Kraljevački vajar je svojom umetnošću oplemenio i doprineo mnogim srpskim manastirima i crkvama. Radio je mozaike u manastirima Žiča i Studenica, u crkvi u Vrbi, Žaočanima, u Dalmaciji – nadaleko poznat mozaik Sveta nedelja…U njegovom opusu nalazi se više od sto kvadratnih metara mozaika.

Iza njega su ostala i mnoga spomen obeležja, a neka od njih su i  biste OŠ „Dimitrije Tucović“ Kraljevo, OŠ „Milun Ivanović“ Ušće, Sedam sekretara SKOJ-a u kasarni u Jarčujku, i za  istoimenu školu u Beogradu (danas OŠ „ Laza Kostić“ Beograd)…Takođe, uradio je i Pticu u belom studeničkom kamenu, koja se nalazi ispred upravne zgrade JKP Čistoća u Kraljevu.

Mnoge porodične kuće u Srbiji umesto ikone imaju mozaik krsne slave upravo ovog kraljevačkog umetnika.   

U svojim slikama negovao je postekspresionizam. U svom stvaralačkom opusu ostvario je na stotine slike ulja na platnu i akvarela.

Veličina vajara i slikara Ljubomira Poparečina je još veća ako znamo da je poslednjih dvadeset godina radio potpuno slep. Zbog glaukoma pigmenta Ljubomir je izgubio vid, ali ne i ljubav prema slikarstvu i vajarstvu. Za izradu impozantnih skulpura nekad je bilo potrebno i više godina, ali nikada nije odustajao. Gubitak vida ga nije sprečio ni da nastavi sa slikanjem. Bilo mu je dovoljno da zna tačan redosled boja na paleti koje će nanositi na platno.

O kraljevačkom umetniku, koji je i dobitnik Oktobarske nagrade grada Kraljeva, postoje i brojene štampane i video reportaže u arhivi.

U jednoj od reportaža je ostalo zapisano kako je žalio jedino zbog toga što se savršeno snalazi tokom izrade slike, ali – kada je završi, ne može da je sagleda u celini.

Borim se da nešto napravim i ostavim iza sebe“, poručio je te 2012. godine tihi i staloženi Ljubomir Poparečanin. I ostavio je… brojna umetnička dela, koja će zauvek svedočiti da je Ljuba slikao očima ljubavi.

Neka mu je večna slava i – hvala.

Pogledajte video prilog Dopisništva RTS-a iz Kraljeva, koji je 2012. godine o Ljubomiru Poparečaninu pripremio novinar Ratko Bečki