Manastir u Bošnjanu – „čudo naših dana“

U okviru serijala Vodič kroz manastire i sveta mesta, u kraljevačkoj biblioteci predstavljen je je Manastir Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjanu, a neposredan povod bila je istoimena monografija koja se pojavila krajem prošle godine. O ovom manastiru koji se često naziva „čudom naših dana”, te „duhovnim cenrom koji raste i inspiriše“ govorili su njegov iguman, arhimandrit mr Aleksej Bogićević i autorka monografije, istoričarka umetnosti i kustos Narodnog muzeja u Kruševcu Zvezdana Lazarević.

U kraljevačkoj biblioteci o Manastiru Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjanu – foto Andrej Anđić

Mnogobrojne posetioce Zvezdana Lazarević je upoznala sa istorijatom manastira. Prema predanju, prvobitni manastir na ovom mestu podignut je u 14. veku, u vreme kneza Lazara, a manastir je dva puta rušen: prvi put u najezdi Turaka, najverovatnije posle zauzimanja Kruševca 1427. godine i drugi put posle čuvene Varvarinske bitke 1810. godine. Treća obnova manastira započeta je devedesetih godina 20. veka i traje i danas. O manastirskom kompleksu, njegovim crkvama, kulama zvonarama, zvonima, skitu, ali i ikonama i svetinjama koje se čuvaju u Manastiru besedio je otac Aleksej. On je govorio i o duhovnom životu u manastiru danas, liturgijskim zajednicama i trpezama ljubavi po kojima je ovaj manastir nadaleko poznat.

foto Andrej Anđić

Na programu se takođe čulo da u graditeljskom i likovnom smislu Manastir Svetog Luke u Bošnjanu uspostavlja vezu sa našim sakralnim nasleđem srednjeeg veka (posebno sa Hilandarom, Žičom, Dečanima, ali i manastirima moravske škole), te da je njegova obnova rezultat pregalaštva monaha i mirjana, brojnih pojedinaca. ali i čitave jedne zajednice koja nije zaboravila na važnost darivanja i zadužbinarstva.

Ana Gvozdenović

foto: Andrej Anđić