Miholjski susreti sela u Ušću – dva dana divnog druženja

Sveukupni pobednik manifestacije koja je finansirana bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu, ove godine bilo je selo Oplanići

Čuvari tradicije iz 15 sela sa teritorije grada Kraljeva učestvovali su na „Miholjskim susretima sela“, koji su finansirani bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu. Učesnici su bili iz sela: Ušće, Studenica, Gokčanica, Polumir, Lozno, Žarče, Oplanići, Vrba, Rudno, Mlanča, Žiča, Samaila, Vranjevo, Bogutovac, Čukojevac.

Cilj manifestacije održane u Dou kulture u Ušću je obogaćivanje društvenog i sportskog života stanovnika u našim selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno-istorijskog nasledja.

Sve ono što čini život na selu prikazano je kroz Miholjske susrete sela. Takmičari od najmladjih do najstarijih prikazali su istoriju, kulturu i tradiciju našeg naroda.

Prvog dana manifestacije, nakon muzičkog dela programa, proglašeni su pobednici u disciplinama najlepši štand i najbolja rukotvorina.

U prvoj kategoriji, 3. mesto osvojio je štand ekipe iz Studenice, drugo mesto štand ekipe iz Oplanića i Vrbe, a prvo mesto osvojila je Milena Medarović iz Gokčanice.

U kategoriji najbolje rukotvorine, treće mesto osvojila je Silvana Popović iz Ušća, koja pravi divne sapune, drugo mesto pripalo je Biljani Radičević iz Polumira, koja proizvodi med i razne druge proizvode na bazi propolisa, a prvo mesto osvojio je Ivan Žarčanin iz sela Žarče, za predmete radjene tehnikom duboreza.

Na kraju prvog dana manifestacije najmladji članovi KUD-a “Studenica” su se predstavili igrama iz Šumadije. Svim prisutnim posetiocima manifestacije posebnu pažnju je privukla izložba rukotvorinakoja je bila izložena u maloj sali doma kulture.

Zbog loših vremenskih uslova drugog dana manifestacije, a u saradnji sa OŠ “Milun Ivanović”, sportski deo manifestacije održan je u sportskoj sali.

Ekipe su se takmičile u malom fudbalu, šutiranju trojki i nadvlačenju konopca.

U malom fudbalu, treće mesto zauzela je ekipa Novaka Planojevića, drugo mesto ekipa Petra Vidojevića, a prvo mesto zauzela je ekipa Uroša Pešića.

U nadvlačenju konopca, treće mesto osvojila je ekipa Mateje Erca, drugo ekipa Nikole Pešića, a prvo mesto zauzela je ekipa Nikole Petrovića.

Treće mesto u šutiranju trojki osvojio je Vladica Božić, drugo Vladimir Milošević, a najbolji je bio Jakov Erac.

Na kraju Miholjskih susreta sela, u Velikoj sali Doma kulture priredjen je zajednički koncert izvodjačkih ansambala i pevačkih grupa, a stručni žiri ocenjivao je najlepšu narodnu nošnju, izvorno pevanje i najlepšu koreografiju.

Za sve kategorije nagrada je bila pehar i zahvalnica za učešće na manifestaciji. Na kraju ovog prelepog druženja proglašen je i sveukupni pobednik, a to je ove godine selo Oplanići.

Izvor: Dom kulture „Studenica“ Ušće