Nagrada za ,,Malu priču o velikoj Žiči”

Knjiga Kraljevčanina Miloja Radovića u izdanju Manastira Žiče i Knjižare Prozor dobila je prestižnu nagradu za književnost za decu “Momčilo Tešić” za 2020. godinu

Žiri u sastavu: Gordana Maletić (predsednik), Milijan Despotović (član) i Branko Stevanović (član), jednoglasno je doneo odluku da Književna nagrada „Momčilo Tešić“ bude dodeljena Božidaru Peševu iz Beograda za roman „Tajna rtanjske piramide“ („Kairos“, Sremski Karlovci 2019) i Miloju Radoviću iz Kraljeva za poemu „Mala priča o velikoj Žiči“ (Manastir Žiča i Knjižara „Prozor“, Kraljevo 2019). Nagrada „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo, koje se ogleda u velikom stvaralačkom doprinosu svim književnim rodovima i vrstama, dodeljuje se Lazi Laziću, književniku iz Beograda.

Miloje Radović (Šaronje, 1955) napisao je poemu „Mala priča o velikoj Žiči“ u sedam pevanja o zidanju i sudbini manastira Žiče, „majke crkava“, mestu krunisanja srpskih vladara. Verujući u mogućnost ostvarivanja  velikih ljudskih želja kada proishode iz čistog srca, uz veru, ljubav i nadu, pesnik se seća Stefana Prvovenčanog, osnivača manastira, i na poetski način opisuje događaje koji su prethodili graditeljskom poduhvatu i one koji su usledili. Unoseći element tajne stvaranja, on obavija pojavu osam vekova starog manastira velom misterije. Veliku pesnikovu veštinu da nagovesti čitaocima sudbinu svetinje u veoma dugom vremenskom periodu izvanredno dopunjavaju ilustracije Bojana Miljkovića.

„Mala priča o velikoj žiči“ Miloja Radovića, štampana je s blagoslovom episkopa žičkog Justina, a objavljena povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Izdavači knjige su Manastir Žiča i Knjižara „Prozor“ iz Kraljeva.

Pogledajte kadrove zabeležene na promociji knjige u Kraljevu u oktobru 2019. godine

Miloja Radovića za drevnu Žiču vežu brojne uspomene iz detinjstva, tokom kojeg su ga svakog jutra budila manastirska zvona. Shvatio je tada, kaže, da to Žiča dolazi kod njega, kad već on sam ne može da se stvori tamo svakog dana.

Vremenom je svako od nas naučio nešto o Žiči, ali to je mnogo manje od onoga što ona zna o nama. Deca u školi uče o Žiči, međutim sve priče o Žiči su manje od onoga što Žiča svakodnevno priča. Sve priče napisane o Žiči su male, a samo je Žiča velika neiscrpna priča koja traje više od 800 godina. Ona o nama sve zna, mi o njoj tek ponešto. To „tek ponešto“ sam skupio u ovu knjigu – pojasnio je na promociji svoje knjige u Kraljevu pre godinu i po dana autor Miloje Radović.

I urednica knjige, vlasnica kraljevačke knjižare „Prozor“, Zorica Janković ocenila je tada da je knjiga zaista izuzetna, zbog čega su kao izdavači smatrali da je neophodno objaviti rukopis napisan još 2012. godine.

Književnu nagradu „Momčilo Tešić” dodeljuju književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege domaćim autorima knjiga za decu koje znatno doprinose raznolikosti ovog segmenta književnog stvaralaštva, a u kojima je, prema mišljenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka, čija neposrednost, uz nesputanu maštovitost, spaja savremene pisce sa književnim nasleđem i mladim čitaocima. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene.

M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *