Oduševiće vas izložba „Dođi da se igramo“

„Dođi da se igramo“ biće pravo putovanje u prošlost: izložba će neke upoznati, a neke podsetiti na igračke i društvene igre u socijalističkoj Jugoslaviji iz kolekcije Vladimira Radojičića i iz zbirki Narodnog muzeja Kraljevo

Autori izložbe „dođi da se igramo“ su istoričari Narodnog muzeja Mirjana Savić, muzejski savetnik i Nemanja Trifunović, kustos, kao i etnolog Sofija Pršić.

Igračke, kao nezaobilazni segmenti detinjstva, najčešće su bile tema istraživanja etnologa, antropologa, pedagoga i umetnika. Ukazivano je na njihov značaj u materijalnoj baštini, uloge u običajima naroda, uticaje u stasavanju najmlađih, kao i na vizuelne karakteristike koje su se menjale kroz vreme, istovremeno ga i oslikavajući. Međutim, igračke pružaju plodno tlo i za istraživanja istoričara, posebno period posle Drugog svetskog rata, kada se ubrzano razvija industrijska proizvodnja, a privredni, društveni i politički uplivi na privatni život stanovništva sve češće profilišu i ove simbole odrastanja.

Ova izložba prikazuje igračke proizvedene u jugoslovenskim fabrikama ili nastale u izdavačkim preduzećima: „Mehanotehnika” Izola, „Jugoplastika” Split, „Biserka” Zagreb, „25. maj” Labin, „Lio“ Osijek, „Tik Tik” Krapina, „Poligalant” Volčja Draga, „Turistička štampa” Beograd i „Dečje novine” Gornji Milanovac.

Kroz istraživanje proizvodnje, prodaje i upotrebe, omeđeno produktima navedenih preduzeća i izlaganjem igračaka uvezenim iz drugih država u periodu od pedesetih do osamdesetih godina XX veka, dat je sažet pregled razvoja ove grane industrije u prepletima različitih ekonomsko-političkih i društvenih prilika, kao i način na koji su se odražavale na detinjstvo u Jugoslaviji.

U sklopu izložbe, posetioci će moći da igraju neke pomalo zaboravljene i neke još uvek popularne društvene igre, kao što su „mica“, „igra pamćenja“, „ne ljuti se čoveče“ (ne ljuti se, bato) i sl. Objedinjavanjem dela kolekcije Vladimira Radojičića sa igračkama i društvenim igrama iz zbirki Narodnog muzeja Kraljevo kroz izložbu praćenu katalogom, Muzej nastavlja saradnju sa ustanovama, društvima i pojedincima u cilju sveobuhvatnijeg sagledavanja i predstavljanja prošlosti i njenih odraza  na sadašnjost.

Otvaranje izložbe – utorak, 27. april, 13 časova

Na otvaranju učestvuje Hor „Aria“ pod rukovodstvom Dragane Milićević.

Svi zainteresovani izložbu će moći da pogledaju do 21. juna.