Ovogodišnji dobitnik Žičke hrisovulje – Ljubivoje Ršumović

Tradicionalno na Spasovdan, žiri za dodelu Žičke hrisovulje, saopštio je ime 32. dobitnika ovog značajnog književnog priznanja, koje dodeljuje Žički duhovni sabor u Kraljevu

Žiri jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija „Žičkog duhovnog sabora – Preobraženje” saopštio je danas ime ovogodišnjeg dobitnika Žičke hrisovulje”, prestižnog pesničkog priznanja. U žiriju su bili Dragan Hamović (predsednik), Miloš Milišić, Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović i prošlogodišnji dobitnik Rade Tanasijević.

U obrazloženju odluke navedeno je da se prestižno pesničko priznanje za 2023. godinu pesniku Ljubivoju Ršumoviću dodeljuje za poeziju sa kojom su uzrastali mnogi naraštaji. Priznanje, koje čine unikatna zlatopečatna povelja i ikona Preobraženja, dobitniku će biti uručena u Žiči 19. avgusta.

Poeziji dobitnika posvećuje se zbornik radova sa kritičkog skupa koji se održava u okviru manifestacije Žički duhovni sabor, Preobraženje 2023.

foto Biblioteka Kraljevo

Ršumović je, navodi se u obrazloženju koje je potpisao predsednik žirija Dragan Hamović,koliko pesnik za decu, toliko i narodni pesnik. Biti narodni pesnik ne znači biti pesnik za širinu i množinu, nego znači biti pesnik u osnovi i pesnik po dubini. U moderno doba svet detinjstva uveden je u kulturni prostor kao nova povlašćena oblast, koja upućuje da ispod kulturnih slojeva, nagomilanih i teških, još uvek obitava ona prvobitna, otkrivajuća i otkrivenjska reč, koju razumeju svi bez razlike. Svi, pa i deca i ono dečje, osnovno u nama. To je reč obnove, rekreacije, vitalnosti i vedrine. U toj reči leži impuls igre koja pokreće i bori se protiv dosade i strahote postojanja. To je reč, ako ne uvek čistote, ono bar reč čistine i istinite srdačnosti”.

Ljubivoje Ršumović rođen je 3. jula 1939. godine u selu Ljubišu, na Zlatiboru. Školovao se u rodnom selu, pa u Čajetini, Užicu i napokon Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Počinje da piše još kao osnovac, a kao gimnazijalac objavljuje prve pesme.

Radio je u Radio Beogradu i na Televiziji Beograd. Kao televizijski autor ostvario je više od 600 dečjih emisija, kao i programa dokumentarne vrste, snimajući ih širom zemlje.

Objavio je više od stotinu pesničkih i proznih naslova, većinom za decu, ali i za odrasle, od zbirke „Ma šta mi reče“ ili „Još nam samo ale fale“ do najnovijeg izbora patriotske poezije – „Rodoljubivojeve pesme“. Pisao je za pozorište i dugo vodio Pozorište „Boško Buha“.

Dobitnik je svih domaćih nagrada u oblasti književnosti za decu i više uglednih internacionalnih nagrada. Bavio se karateom i bio aktivan u značajnim kulturnim i dečjim organizacijama.

Na konferenciji za novinare priređenoj u kraljevačkoj biblioteci govorili su članovi žirija Dejan Aleksić, Miloš Milišić i Ana Gvozdenović, kao i direktorka Biblioteke Jasminka Marković. Ona je istakla da za Kraljevo i obližnju Žiču praznik Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznatiji kao Spasovdan, ima posebnu simboliku u očuvanju duhovnosti i srpskog pesničkog jezika.

Plejadi čuvara tradicije i savremenog pesničkog stvaralaštva, pristupiće po slovu i reči i Ljubivoje Ršumović, kao 32. po redu izabrani pesnik. Proglašenje dobitnika je uzvišeni čin, a uručenje,,Žičke hrisovulje” trajno svedočanstvo o lepoti i radosti stvaranja.

Manifestacija će tradicionalno biti održana u Kraljevu i Žiči od 16. do 19. avgusta. Kraljevačka biblioteka je nosilac višednevnog književnog programa. Programski koncept obuhvata veče posvećeno dobitniku “Žičke hrisovulje”, poetsko veče „Preobraženje pesnici”, naučno-kritički skup posvećen poeziji ovogodišnjeg dobitnika, Književnost i mladi” i samo uručenje nagrade dobitniku na Preobraženje, 19. avgusta, u trpezariji manastira Žiče.

Organizatori manifestacije su Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani” Kraljevo, Narodni muzej Kraljevo i Književni klub Kraljevo, pod pokroviteljstvom Grada Kraljeva i Ministarstva kulture Republike Srbije. Inače, tradicionalno manifestacija će početi otvaranjem izložbe u Narodnom muzeju Kraljevo, koji će organizovati i treći po redu naučni skup Publicistika u razvoju društva i države”.

M. M. D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *