Pesniku Živoradu Nedeljkoviću nagrada „Desanka Maksimović“

Ovo prestižno priznanje, koje dodeljuje zadužbina „Desanka Maksimović“, kraljevački pesnik je dobio za ukupan doprinos srpskoj poeziji

Žiri koji bira dobitnika nagrade „Desanka Maksimović“ u obrazloženju odluke da ovo prestižno priznanje u oblasti pesništva ove godine pripadne Živoradu Nedeljkoviću, navodi:

Književnik Živorad Nedeljković (Kraljevo, 1959) suštinski upućuje na saznanje da je umetničko stvaralaštvo jedinstveni svet i da u njemu nema stvarne razlike između velikih i malih stvari, između prošlosti i sadašnjosti, a ako ta razlika i postoji, onda je za pesnika „periferija“ prednost koja mu donosi mir, samoću i neposredni dodir sa izvornim oblicima žvota i prirodom.

… Osnovni postulati pesničkog sveta, a samim tim i stvaralačke poetike Živorada Nedeljkovića, počivaju na izrazitoj liričnosti, na traganju za skrivenim značenjskim potencijalima savremenog jezika, a samim tim i razumevanju pesništva kao istovremenog i ukrštenog govora ‘malih stvari’ i ‘krupnih sitnica’. Liričnost je prevashodno utemeljena na diskretnoj melanholiji“ – piše između ostalog u obrazloženju.

Živorad Nedeljković je urednik za poeziju u „Povelji“ – izdavačkoj delatnosti Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevo. Nagrada će mu biti dodeljena u ponedeljak 16. maja u Desankinoj Brankovini. Živorad Nedeljković je za svoje ukupno dosadašnje pesničko stvaralaštvo, kao i za pojedinačne zbirke poezije, dobio najznačajnije nagrade u zemlji.  

Na vest da je dobio „Desankinu nagradu“ Nedeljković je, između ostalog, rekao:

U vreme kada je, nažalost, sve oko nas devastirano, ovakve nagrade nas drže u uverenju da bavljenje književnošću i generalno umetnošću, ima smisla.

Nagradu „Desanka Maksimović“ dodeljuje od 1994. godine dodeljuje istoimena zadužbina, koju je 1993. godine osnovala Narodna biblioteka Srbije. Ovogodišnji žiri činili su prof. Dr Goran Maksimović, prof. Dr Đorđe Despić, doc. Dr Branko Vraneš, dr Slađana Ilić i Vojislav Karanović.

(r. v.)

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *