Požurite na Evropsku noć muzeja u Kraljevu, čeka vas nostalgično sećanje na prošlost (VIDEO)

Okosnica ovogodišnje manifestacije je izložba „LP – Istorija gramofona i zlatno doba ploča” koja, poput vremeplova, vodi posetioce kroz pomalo zaboravljeni svet nekadašnjih nosača zvuka

Aktuelna izložba u kraljevačkom Narodnom muzeju izuzetno atraktivno i sveobuhvatno prikazuje istoriju razvoja gramofona i gramofonskih ploča. Posetioci mogu videti više od 25 vrsta gramofona i njegovih preteča, poput polifona sa kraja 19. ili fonografa Tomasa Edisona sa početka 20. veka, kao i brojne varijante mahaničkih i električnih gramofona.

Uz gramofon u Miločaju 1935. godine

Kroz ovakvu vrstu materijala izložba nas uvodi u svet popularne muzike različitih stilova, kao i njihov društveni i estetski kontekst tokom XX veka.

Pogledajte VIDEO:

Poseban deo izložbe odnosi se na prve gramofone i gramofonske ploče u Kraljevu, koje su nabavljane iz zapadnoevropskih zemalja, ali i iz jugoslovenskih fabrika.

Publika će saznati ko su bili Kraljevčani koji su snimili gramofonske ploče i koje su radio-stanice i emisije uticale na formiranje muzičkog ukusa svojih slušalaca.

Izložba koju smo uradili u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike iz Berograda i Gradski muzejom iz Subotice je otvorila vrlo interesantno polje istraživanja – istoriju gramofona i gramofonskih ploča u Kraljevu. U našim zbirkama je sačuvan raznovrstan materijal koji se odnosi na istoriju slušanje muzike – ističe Mirjana Savić, muzejski svaetnik, koja je zajedno sa kolegom Olegom Romanovim, višim kustosom Narodnog muzeja Kraljevo – koautorka ove izložbe.

Oleg Romanov. Narodni muzej Kraljevo

Deo izložbe predstavlja priča o prvim diskotekama i klubovima su se Kraljevčani zabavljali, o tome koje su prodavnice gramofonskih ploča postojale u gradu na Ibru i kako je zvuk snimljen na vinilu opstao do današnjih dana.

Noć muzeja počinje u 18 časova, a ulaz u Narodni muzej za sve posetioce je besplatan!

Pored same izložbe, večeras od 18 časova na Trgu Svetog Save ispred Narodnog muzeja – publika može aktivno da učestvuje u berzi ploča, na Trgu ispred muzejske zgrade. Organizuju se koncerti dve rok grupe i nastup popularnog di-džeja, koji će se „sviranjem na gramofonu“ vratiti publiku u godine najveće ekspanzije LP-ija na 33 obrtaja.

Muzički program večeras na Trgu Svetog Save

18.00  – 20.00 nastup benda „Dečja radost“

20.00 – 22.00 koncert grupe Gama zrak

22.00 – do ponoći DJ Peđa Todorović

M. M. Dabič

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *