Predstavljanje knjige „OZNA – politička represija u Srbiji 1944-1946.“

Narodni muzej Kraljevo i izdavač „Catena mundi“ priređuju predstavljanje knjiga koja donosi mnoštvo do sada nepoznatih dokumenata o Odeljenju za zaštitu naroda (OZNA)

Koliko je pobijeno, zatvoreno i proterano građana Srbije u prvim godinama komunističke vlasti, ko su bili Oznini egzekutori, ko je donosio odluke o streljanju građana, kako se OZNA odnosila prema srpskoj građanskoj klasi – ovo su teme kojima je posvećena monografija „OZNA – politička represija u Srbiji 1944-1946. – Dokumenti“. Autori su istoričari dr Srđan Cvetković i dr Nemanja Dević, a izdavač „Catena mundi“.

Predstavljanje knjige koja donosi do sada nepoznata i nikad objavljena dokumenta biće priređeno u Narodnom muzeju u Kraljevu sutra (sred1, 11. maj) od 18 časova.

U programu, koji je najavljen i kao svojevrsna tribina, učesvuju: moderatorka Ena Mirković, autori dr Srđan Cvetković, naučni savetnik na Institutu za savremenu istoriju, i dr Nemanja Dević, naučni saradnik na istom Institutu, kao i dr Jovica Trkulja, profesor Pravnog fakulteta. 

Odeljenje za zaštitu naroda – OZNA, osnovano je 13. maja 1944. godine i kao tajna policija, uz sveprisutnu ideologiju i kult ličnosti, bila je noseći stub komunističke diktature u vreme kada se u Jugoslaviji i Srbiji uspostavljala komunistička vlast. Ova knjiga sadrži dokumenta koja razotkrivaju i rekonstruišu državnu represiju u prvim godinama komunizma.

Na tribini će biti predstavljena i ostala aktuelna izdanja „Catene mundi“.

(r.v.)

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *