Prijem za nagrađene u oblasti kulture – narod bez kulture gubi identitet

Gradonačelnik Kraljeva primio je umetnike i radnike u kulturi koji su nedavno dobili značajna priznanja: pesnika Miloja Radovića, glumca Predraga Pavlovića, učenicu – slikarku Mašu Prodanović i čelnike kraljevačke biblioteke. Osim o nagradama pričalo se pomalo i o novcu i problemima

U poslednjih nekoliko dana kraljevački umetnici i kulturne ustanove dobili su značajne nagrade. Za poemu „Mala priča o velikoj Žiči“ pesnik Miloje Radović dobio je priznanje za književnost za decu „Momčilo Tešić“, koju dodeljuju književni časopisi iz Požege. Na pozorišnom festivalu predstava za decu koji se održava u Aleksincu, glumac Predrag Pavlović nagrađen je za najbolju epizodnu ulogu u predstavi „Pinokio kakvog još niste videli“. Pobednica 46. majskog dečijeg likovnog salona je Maša Prodanović, učenica 5. razreda OŠ „Svetozar Marković“. Značajna priznanja u oblasti poezije dobile su dve knjige pesama koje je objavila „Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, o čemu su govorili direktor ove ustanove Miša Milosavljević i urednik u „Povelji“ Dejan Aleksić.

Terzić: Kraljevo natprosečno izdvaja za kulturu

Nagrađene je danas primio gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić sa pomoćnikom za kulturne manifestacije Milošem Milišićem, i tom prilikom uručio prigodne poklone. Gradonačelnik je istakao da Kraljevo izdvaja značajna sredstva za kulturu – od finansiranja delatnosti ustanova, manifestacija, izdanja, skupova… do kulturno-umetničkih društava:

            – Iz gradskog budžeta za kulturu se poslednjnih godina izdvaja 6-7% i po tome je Kraljevo jedna od lokalnih samouprava koja izdvaja najviše sredstava. To je snažan pokazatelj koliko rukovodstvo Kraljeva brine o kulturi. Ako jednom narodu oduzmete kulturu, istoriju, tradiciju, postaće amorfna masa bez identiteta – rekao je gradonačelnik.

            On je najavio da su i u predstojećem rebalansu budžeta predviđena dodatna sredstva za kulturu i istakao da grad preko ustanova stimuliše i elitnu i kvalitetnu masovnu kulturu. Kao primer je naveo da će u avgustu biti održan naučni skup posvećen istoriji Kraljeva u 19. veku, na kome će učestvovati i akademici, a s druge strane trebalo bi da ove godine najzad bude organizovan i festival četiri harmonikaša.   

            Kao najiskusniji u kulturnom životu Kraljeva, Miloje Radović je zahvalio gradu Kraljevu na podršci, na onome što ulaže u održavanje i razvoj kulture i umetnosti:

            – Hvala gradu Kraljevu i svim našim ustanovama, koje sve ove godine uspevaju da kraljevačka kultura bude u vrhu srpske kulture. Takođe, i da kraljevačke ustanove kulture iznedre toliko dobrih, kvalitetnih i za srpsku kulturu značajnih ljudi. Ovo je prilika da se zahvalima svima koji ulažu u budućnost oličenu u Maši i njenim vršnjacima – rekao je Miloje Radović.

Sa predstavljanja knjige Miloja Radovića “Mala priča o velikoj Žiči” oktobra 2019.
(izdavači manastir Žiča i knjižara Prozor”)

            Pomenuta Maša Prodanović, učenica 5. razreda OŠ „Svetozar Marković“, na Majskom dečijem likovnom salonu je pobedila sa slikom „Vrabac“ i na ovu malu svečanost je došla u pratnji svoje nastavnice likovnog Kristine Trujić.

Kristina Trujić i Maša Prodanović

            – Najviše se zahvaljujem mojoj nastavnici likovnog što je uzela moj rad pošto se meni taj rad na početku nije svideo. Sad kako je otišao u Muzej, i predaleko je otišao, sve mi se više sviđa. Ne znam da li ću biti slikarka, niti šta ću biti kad porastem, imam još vremena da razmislim o tome – rekla je Maša Prodanović.

Pozorištu potrebni mladi glumci!

Glumac Kraljevačkog pozorišta Predrag Pavlović kaže da se trudi da da maksimum u ulogama koje dobije i da je zadovoljan što to često vide i drugi i nagrade. On je ovaj susret sa gradonačelnikom iskoristio da ukaže na problem kadrova u ovdašnjem pozorištu:

            – Pozorištu je neophodno zapošljavanje mladih ljudi. Vreme prolazi, mladi ljudi nam odlaze jer nemaju strpljenja da čekaju zaposlenje. Da bi nam pozorište opstalo, neophodno je da primimo mlade glumce.

Predrag Pavlović u predstavi “Pinokio kakvog niste znali”
(foto: KPK)

            Gradonačelnik Terzić se saglasio da su nove snage neophodne Kraljevačkom pozorištu, koje posle pozorišta u Pirotu ima najmanje glumaca, i ocenio da je zabrana zapošljavanja ostavila posledice na ovu ustanovu kulture. Rekao je da će sa direktorom KP-a tražiti rešenje za ovaj problem i najavio da će sredstvima iz rebalansa biti omogućeno zapošljavanje majstora svetla.

„Povelja“ najbolji izdavač poezije

            To što je pesnikinja Zlata Kocić za zbirku „Galgal“ dobila nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“, a Sonja Veselinović za zbirku „Proklizavanje“ nagradu „Biljana Jovanović“ još jedna je potvrda da je izdavačka delatnost kraljevačke biblioteke „Povelja“ najznačajnija u Srbiji u oblasti poezije. Direktor ove ustanove Miša Milosavljević je istakao da grad Kraljevo u najvećem delu finansira ovu izdavačku delatnost. Podsetio je da Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ ove godine obeležava tri značajna jubileja: 50 godina od pokretanja časopisa „Povelja“, 30 godina od pokretanja Žičkog duhovnog sabora i 25 godina  od pokretanja biblioteke „Poezija danas“. Urednik u Povelji Dejan Aleksić, i sam ugledni i nagrađivani pisac, istakao je značaj i ugled koji je stekla izdavačka delatnost biblioteke:

            – „Povelja“ je izrasla u najznačajnijeg izdavača poezije u Srbiji, pa i na čitavom području na kome se govori ovaj jezik. Knjige koje smo objavili dobile su 40-ak nagrada, a kuriozitet je da je nagradom „Branko Miljković“ ovečano čak deset naših izdanja – rekao je Aleksić i istakao značaj podrške Grada.

R.Vesković

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *