Skulpture i crteži „U slavu žene“

U Galeriji Kulturnog centra Ribnica Kraljevo do 22.juna biće otvorena izložba crteža i skulptura „Ciklus: U slavu žene – njene puti“ slikarke i vajarke Aleksandre Draganjac iz Kraljeva.

Trećom samostalnom izložbom Aleksandra Draganjac pokazuje doslednost u istraživanju ženske kože kao metafore senzualnosti, plodnosti, snage i kreativnosti.

Ovoga puta sam želela da istražujem čistotu oblika, što je u mojim radovima primetno, a u skulpturi sam motive pronalazila u prirodnim materijalima, mermeru, peščaru, kamenu – kaže autorka.

Uzori iz prirode, asocijativni poput školjki, ili treperavih vlati biljaka vidljivi su u crtežima, dok u skulpturama veza postaje simbolična do tačke neprepoznatljivosti.

Zadovoljstvo mi je da otvorim izložbu umetnice koja je prve korake napravila u ozbiljnoj umetničkoj školi oslonjenoj na holandsku Akademiju umetnosti, koja se bazira na slobodi u razmišljanju i kreaciji. Kod Aleksandre mi malo smeta što je skulptura postavljena u žensku varijantu, na ženstvenost, put, kožu, erotičnost, jer će vreme pokazati da ona ipak ima univerzalnu poruku, čak seže do religije, tako da je ne treba ograničavati – rekao je Slobodan Jelić, istoričar umetnosti i Aleksandrin nekadašnji profesor.

Ana Jerotijević, urednica u KC Ribnica, Aleksandra Draganjac, likovna umetnica, i Slobodan Jelić, istoričar umetnosti

Aleksandra Draganjac je rodjena 1990. godine u Kraljevu, gde je završila srednju umetničku školu. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti Zvečan – Kosovska Mitrovica, u klasi profesora Peka Nikčevića. Na istom fakultetu je završila i master studije.

Aleksandra kaže da kao umetnica stremi tome da njena dela ne budu samo puko posmatranje forme, već da izazovu dublja razmišljanja i značenja,  koja neće biti samo u svetu apstraktnog nego će naći svoju povezanost sa životom. Svoju umetnost autorka doživljava kao način komunikacije u koju su uključene i poezija i muzika, a kroz suptilne izraze u kojima se nežnost reflektuje na moderan način i doseže  do antičke predstave erotike.

Aleksandra je u razgovoru sa posetiocima podsetila na reči velikog Marka Šagala: Velika umetnost nastavlja tamo gde priroda završava.

Svu mudrost svog umetničkog izraza crpela sam upravo iz ovih velikih reči – rekla je kraljevačka umetnica Aleksandra Draganjac na otvaranju svoje izložbe „U slavu žene“.

Vera Nikolić