Sutra u Ušću – praznik dečjeg folklora

Ljubiteljima narodne pesme i igre preporučujemo da nedelju provedu u Ušću, na smotri „Kad zamirišu jorgovani“

Jedno od najveselijih mesta u Srbiji u nedelju će svakako biti naša varošica Ušće. Okupiće se oko 500 dece koja se bave folklorom u čak 18 kulturno-umetničkih društava iz 9 okolnih gradova. Biće to praznik izvorne narodne pesme, igre, nošnje, običaja…

Ovo će biti 9. susret dečijih folklornih ansambala „Kad zamirišu jorgovani“, a da nije bilo odlaganja zbog korone, bio bi jubilarni, deseti, kaže za portal KRUG Mirka Stojanović, direktorka Doma kulture „Studenica“ u Ušću:

Ova manifestacija ima revijalni, a ne takmičarski karakter. Cilj nam je da se deca okupe, pokažu šta su naučila, da se druže, da uvesele i sebe i meštane Ušća. Ako ne bude kiše, počećemo defileom učesnika kroz Ušće oko 11,30 časova. Svake godine bude veliko interesovanje meštana i sala bude ispunjena do poslednjeg mesta.

Koncert počinje u 12 časova i to u Sali Doma kulture, a ne u Osnovnoj školi, kako je bilo najavljeno na plakatu. Direktorka kaže da je za decu lepše kad nastupaju na pravoj bini i da onda više dođe do izražaja i njihovo igračko umeće,i kvalitet muzike, a i lepota narodne nošnje.

Smotru „Kad zamirišu jorgovani“ organizuje Dom kulture u Ušću, a pokrovitelj je grad Kraljevo. Ovo će biti učesnici smotre:

KUD “Studenica” Ušće (domaćin)

KUD “Abrašević” Kraljevo

KUD “Abrašević” Vrnjačka Banja

KUD “Šumadija” Barajevo

KUD “Jelek” Podunavci

KUD “Župa” Aleksandrovac

KUD “Milomir Glavčić” Jošanička Banja

KUD “Rudar” Baljevac

KUD “Čukujevac” Čukujevac

KUD “Oplenac” Topola

KUD “Stevan Knićanin” Knić

KUD “Moravac” Ćićevac

KUD “Moravac” Adrani

KUD “Medveđa” Medveđa

KUD “Samaila” Samaila

KUD “Oplanići” Oplanići

Centar za kulturu “Žiča” Žiča

FA „Sveti Nikola” Trstenik

       R.V.