U serijalu „Filmske priče“ – o crnom talasu jugoslovenskog filma

Tema su političke i ideološke zabrane koje su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka pratile najznačajnije filmske autore i njihova u svetu nagrađivana dela i epoha koja je  prekinula mnoge značajne autorske karijere

Sutra (sreda, 10. novembar) u 19 časova, u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu biće održan program “Crni talas jugoslovenskog filma”, u okviru serijala “Filmske priče”. U programu učestvuje Milan Nikodijević, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Nikodijević je i autor knjige i dokumentarnog filma „Zabranjeni bez zabrane“ koji govore o političkim i ideološkim zabranama koje su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka pratile najznačajnije filmske autore i njihova u svetu nagrađivana dela. Naime, do kraja 1973. godine u tadašnjoj SFRJ proizveden je 431 film, a zvanično, sudski, bio je zabranjen samo jedan, omnibus “Grad” reditelja Kokana Rakonjca, Marka Babca i Živojina Pavlovića iz 1963. godine. Međutim, u tadašnjoj kinematografiji bilo je tridesetak filmova koji su po raznim osnovama, ali bez zvanične zabrane, završili u tzv. bunkeru. Partijski komesari svrstali su ove filmove, nastale u razdoblju između 1963. i 1973. godine, u “crni talas” nesvesno kumujući umetnički najjačem razdoblju jugoslovenskog filma. To ideološko ludilo prekinulo je mnoge značajne autorske karijere.

Moderator razgovora u kraljevačkoj biblioteci biće.Danka Spasojević.

   M. M. D.