Umetnički karavan „Evropa je ovde“ – u Kraljevu

Karavan umetnika iz Danske, Francuske, Holandije, Irske, Nemačke, Austrije, Italije i Rumunije u Kraljevo stiže sutra, a umetnici će se menjati na svakih sat vremena kako bi publika mogla da „zaviri“ u različite evropske gradove

EU delegacija i DAH Teatar, koji obeležava 30 godina uspešnog rada, povezuju umetnike i građane iz Evrope sa građanima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Vršcu, Pirotu, Valjevu, Užicu, Negotinu, Kragujevcu i Kraljevu. Umetnički karavan u Kraljevu biće održan sutra (sreda, 2. jun) od 12 do 18 časova na Trgu srpskih junaka.

Dan Evrope koji se održava 9. maja svake godine slavi mir i jedinstvo u Evropi. Datumom se obeležava godišnjica istorijske Šumanove deklaracije. Na govoru u Parizu 1950. godine, Robert Šuman, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, izneo je svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, koji bi rat među evropskim narodima učinio nezamislivim. Tim povodom realizuje se ovaj umetnički program koji na kreativan način otvara vrata za komunikacju sa evropskim gradovima.

Učestvuju umetnici i umetničke trupe iz Danske, Francuske, Holandije, Irske, Nemačke, Austrije, Italije, Rumunije.

Teatar OM, Danska – Teatar OM je međunarodna pozorišna grupa osnovana u Rimu 1989. godine.

Teatar OM 2006. dobija status regionalnog pozorišta u komuni Ringkjobing-Skjern u Danskoj.

Voa Polifonik (Voix Poliphoniques), Francuska – Umetnički kolektiv iz Marseja fokusiran na polifonijsko kapela pevanje i muzičko pozorište.

ZID Teatar, Holandija – Zid Teatar je kulturna organizacija sa sedištem u Amsterdamu. ZID producira godišnji ExploreZ festival, multidisciplinarne performanse i realizuje projekte zajedno sa umetnicima, urbanim talentima i stanovnicima gradova i deluje međunarodno.

Smašing Tajms (Smashing Times) , Irska – Međunarodni centar za umetnost i ravnopravnost Smashing Times. Posvećen je promociji, proučavanju i praksi umetnosti i ljudskih prava i jednakosti.

Jana Korb – Narativni cirkus (Narrativer Zirkus), Nemačka – Jana Korb kreira vazdušno pozorište, narativni cirkus i predstave za javni prostor. Radi na prelaženju tradicionalnih granica kombinovanjem različitih žanrova: fizički teatar spoja sa savremenim cirkusom, plesno pozorište sa trapezovom umetnošću, performans sa akrobacijama.

Lukas Šimer (Lucas Schiemer), Austrija – muzičar, glumac, pripovedač, kompozitor i humorista bio je deo mnogih umetničkih projekata, putem kojih je došao u kontakt sa gotovo svim različitim muzičkim stilovima od klasičnog do slobodnog džeza.

Radu Stanca Nacionalni Teatar iz Sibija, Rumunija je jedno od najdugovečnijih pozorišta u Rumuniji i jedna od glavnih struktura koje su doprinele usponu Međunarodnog pozorišnog festivala u Sibiu.

Nikolas Fong (Nicholas Fong), Brisel

Rita Superbi (Italija)

Nacionalni teatar iz Bukurešta (Rumunija)

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *