Vaskrs u Sabornom hramu u Kraljevu

Episkop Justin, predvodio je zajedničko moljenje u ophodu oko Hrama Svetog Save, a uz sasluživanje arhimandrita i bratstva ovog hrama, verujući narod je imao mogućnost da učestvuje u bogosluženju sa divnim pojanjem ovdašnje pevnice

Vaskrsenje Hristovo – najsvetliji i najradosniji Dan za ljudski rod, u kraljevačkom Svetosavskom hramu dočekano je uz bogoslužbene pesme jutarnje službe. Topla i Bogom darovana vaskršnja noć prizvala je veliki broj naših sugrađana da uzmu učešće u zajednici svih Svetih. Radujući se Gospodu koji je jači od svake smrti i bolesti, kao i radujući se jedni drugima, pevali smo drevne i predivne stihove koji slave beskrajni Život.

Episkop Justin, naš Pastir i Prvojerarh, predvodio je zajedničko moljenje u ophodu oko hrama i ulasku u blagosloveni prostor sveštenog dejstva. Uz sasluživanje arhimandrita Damjana (Cvetkovića) i Save (Ilića), kao i bratstva ovog hrama, verujući narod je imao mogućnost da učestvuje u prekrasnom bogosluženju sa prebogatim sveštenoradnjama ukrašenim divnim pojanjem ovdašnje pevnice.

U susret praznom grobu i Vaskrslom Hristu izašli smo iz posnog podviga srcima koja su uistinu gorela pri svakoj Reči Božijoj, pred Logosom Koji postade telo  – o čemu dubokim bogoslovskim izrazima govori  današnje jevanđeljsko čitanje.

Vaskršnju poslanicu naše Svete Crkve pročitao je starešina hrama protojerej Radoja Sando. U nastavku je liturgijsko sabranje pristupilo pričešćivanju Čašom spasenja. Na radost svih, mnogi su uzeli učešća u osvećivanju tela i duša Jedinim Svetim – Gospodom Isusom Hristom.

Osenjeni blagoslovom našeg Episkopa Justina, radost smo podelili i kroz tradicionalno darivanje vaskršnjih jaja i razmenu milozvučnih pozdrava:

Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!

          Protonamesnik Aleksandar R. Jevtić

izvor: eparhija-zicka

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *