Večeras počinje Festival „Zlatne harmonike Kraljeva” (VIDEO)

Kraljevo se širom Srbije, ali i sveta, prepoznaje po harmonici i sjajnim harmonikašima, a Festival će ove godine trajati tri dana sa zanimljivim programom svake večeri

Festival Zlatne harmonike Kraljeva prošle godine koncertom izazvao je veliko interesovanje građana. Osmišljen je sa ciljem negovanja narodne muzike na harmonici i kao vid priznanja poznatim, a našim virtuozima.

Na inicijativu kraljevačkih „zlatnih harmonika“ – pokojnog Novice Negovanovića, Miše Mijatovića, Vlade Panovića, Aleksandra Sofronijevića i nekoliko ljubitelja narodne muzike, prošle godine prvi put je organizovan jedan ovakav festival u Kraljevu – podsetio je, na konferenciji za novinare na kojoj je Festival najavljen, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

U organizaciji Kulturnog centra „Ribnica“, uz pomoć kraljevačkih virtuoza – Miše, Vlade i Ace, ove godine kraljevačku publiku očekuje bogat program Festivala koji će trajati čak tri dana.

Terzić je izrazio nadu da će Festival postati tradicionalan i da će Kraljevčani biti ponosni na svoje zlatne harmonike, jer se Kraljevo širom Srbije, ali i sveta, prepoznaje po harmonici.

Bogatu muzičku istoriju Kraljeva obeležili su vrsni instrumentalni solisti na harmonici: Svetozar Toza Živković, Vitomir Voja Trifunović, Nenad Mićović, Mihailo Ciga Milovanović, Predrag Živković Tozovac, Zoran Pejković i Novica Negovanović, podsetila je direktorka Kulturnog centra „Ribnica” Elizabeta Todorović.

Ona je pozvala sve ljubitelje narodne muzike da proprate koncerte i uživaju u zvucima naših zlatnih harmonika.

Predsednik Odbora Festivala i poznati kravljevački virtuoz na harmonici Miša Mijatović govorio je o kulturnom značaju narodne muzike i detaljima trodnevnog programa.

Festival „Zlatne harmonike Kraljeva“ biće otvoren večeras (četvrtak, 28. jul) programom pod nazivom „Kraljevački harmonikaši” u 20.00 časova, u svečanoj sali Gradske uprave. Program će biti satkan od pesama u izvedbi Vlade Panovića, Miše Mijatovića, Zorana Seničića, Dejana Đekića, Raše Pavlovića i mladog harmonikaša Vladana Milićevića.

U petak, 29. jula, u 21.00, na centralnom gradskom trgu biće upriličen koncert na kom će učestvovati osam najboljih harmonikaša koji će se nadmetati za priznanje „Novica Negovanović”, a u revijalnom delu programa nastupaće Vlada Panović sa Narodnim orkestrom RTS-a, Miša Mijatović i Novica Negovanović mlađi.

Poslednjeg dana festivala, u subotu, 30. jula, u 21.00, na Trgu srpskih ratnika, Kraljevčani će biti u prilici da uživaju u koncertu pod nazivom  „Kraljevo Tozovcu”.  Pesme poznatog kraljevačkog harmonikaša, interpretatora i kompozitora vanvremenskih hitova izvodiće njegove kolege – Miroslav Ilić, Lepa Lukić, Slavko Banjac, Snežana Kopunović, Aleksandar Tirnanić i  Jovan Mihaljica u pratnji orkestra Vlade Panovića i Miše Mijatovića.

Aleksandar Sofronijević sa svojim orkestrom uključiće se uživo u program i izvesti neke od Tozovčevih najpoznatijih pesama, a Nikola Peković i ansambl Umetnička porodica izvešće splet Tozovčevih pesama u aranžmanima za umetničku muziku.