Vlada Srbije gasi Prirodnjački muzej?

Reakcije na vest o najavi gašenja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i njegovog pripajanja Zavodu za zaštitu prirode Srbije

Prirodnjački muzej u Beogradu obratio se javnosti saopštenjem pod nazivom „U godini velikog jubileja Prirodnjački muzej prestaje da postoji?“. Prenosimo celo saopštenje uz reagovanje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije:

Ovih dana Vlada Srbije ima nameru da Prirodnjački muzej u Beogradu, 125-godišnju instituciju sa bogatom istorijom i ogromnim nacionalnim značajem, pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je 1948. godine osnovan na inicijativu Prirodnjačkog muzeja.

Prirodnjački muzej je najstariji nacionalni muzej s kontinuitetom od osnivanja do danas. To je ustanova visoke akademske, kulturne i istorijske reputacije, i kao takav figurira u Zakonu o kulturi, Zakonu o kulturnim dobrima, i svim dosadašnjim strategijama razvoja kulture Republike Srbije, uključujući i aktuelnu Strategiju za period od 2020. do 2029. godine. Muzej ima svoje zakonsko mesto i u aktuelnom nacrtu Zakona o muzejskoj delatnosti, pa čak i u Zakonu o zaštiti prirode, kao i u mnogim drugim dokumentima.

Čini se da je ovakva zamisao doneta bez dobre namere i promišljanja.”

Na ovo saopštenje, sa oštrim protestom, reagovali su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica. Oni podsećaju da je „Prirodnjački muzej u Beogradu  samostalna i nezavisna institucija od velikog nacionalnog značaja za očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa Republike Srbije. U godini kada Prirodnjački muzej proslavlja 125 godina rada ovakve najave ocenjujemo kao duboko nepromišljene, i apelujemo na donocioce odluka da od ovakvih namera odustanu“, poruka je Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *