Vrelo folklorno leto i za KUD „Kraljevačka riznica“

Dve godine epidemije kovida mnoge folklorce su gotovo ostavile bez scene, a bez nje – priča o toj umetnosti nije potpuna. Posle neplaniranog zatišja na početku epidemije, mnoga kraljevačka kulturno-umetnička društva i ovo leto iskoristila su za brojne aktivnosti, kao da žele da nadoknade propušteno. Brojne nastupe pred domaćom, ali i publikom van Srbije beleže i članovi KUD „Kraljevačka riznca“.

Njihovo „leto“ počelo je pre zvaničnog početka leta kada su, krajem maja, najpre ugostili dva zvanično trenutno najbolja amaterska folklorna ansambla u Srbiji, koji su na poslednjem Republičkom festivalu folklornih ansambala Srbije koji je krajem prošle godine održan u Novom Pazaru – podelili prvo mesto među 17 društava iz cele Srbije. Tada su na koncertu „Riznica i prijatelji“ nastupili članovi KUD-a „Branko Radićević“ iz Beške i KUD-a Sevojno, koji ime nosi po mestu iz kojeg dolaze.

Orkestar KUD-a Kraljevačka riznica pod vođstvom profesora Vladimira Milićevića

Igrači, muzičari i pevači „Kraljevačke riznice“ potom su imali koncert na Festivalu „Sa Golije kolo se vije“. Na ovom festivalu folklora koji je prošle godine održan prvi put i čiji značaj je, podržavši ga, prepoznalo i Ministarstvo kulture, članovi „Riznice“ imali su zapažen nastup na Odvraćenici – koja se nalazi na tromeđi opština Ivanjica, Raška i Novi Pazar.

Festival je i ove godine okupio veliki broj razigranih folkloraša koji su svojom igrom i pesmom predstavili najlepši deo tradicije krajeva iz kojih dolaze.

Naredni u kalendaru aktivnosti bio je nastup dečjeg ansambla na festivalu foklora u Nišu.

Članovi najboljeg ansambla „Kraljevačke riznice“ svojim celovečernjim koncertom zatvorili su 51. Festival Crnorečje u pesmi i igri. O prestiznosti ovog festivala dovoljno govori to što je prošle godine čast da ga zavroi svojim koncertom imao profesionalni Nacionalni ansambl „Kolo“.

Za kraj igračke sezone priređen je koncert u Kraljevu svih dečjih grupa i anti-stres relaks grupa.

Članovi „Kraljevačke riznice“ nastupili su i na koncertu pod nazivom „Veče folklora“ u nedelji Veselog spusta.

Osmi put, na tradicionalnoj turneji na Festivalu “Ohridski galeb“ ove godine učestvovali su članovi tri dečje grupe „Kraljevačke riznice“, njih ukupno 84.

U toku je priprema prvog ansambla za petodnevnu turneju koju uskoro započinju u Trebinju, a onda je nastavljaju na crnogorskom delu jadranskog primorja.

Zaista smo se potrudili da nam ovo leto bude i radno, i sa prilikom za odmor. Sve je to deo „punjenja baterija“, jer od jeseni startujemo uvereni kako ćemo još jednom uspeti da pokažemo magiju folklora na sasvim nov način – kaže Igor Gudić, direktor i umetnički rukvodilac KUD „Kraljevačka riznica“.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *