Obeležen Dan oslobođenja Kraljeva od fašizma u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

U borbama za oslobođenje Kraljeva i šire okoline nemačka vojska krajem novembra 1944. imala je 11 puta više gubitaka nego partizani, ali je poginulo 357 boraca Crvene armije, koji su sahranjeni u selima u okolini Kraljeva


Na današnji dan 1944. godine, 40 dana posle oslobođenja Beograda, i u Kraljevu je došao kraj velikim materijalnim razaranjima i ljudskim žrtvama koje su stradale od okupatora. U znak sećanja na sve one koji su u tim borbama dali najvrednije što su imali – svoj život, danas su, u pratnji Vatrogasnog orkestra „27. septembar“, polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Kraljeva u Drugom svetskom ratu u parku Pljakin šanac, vence položili predstavnici Grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, vojske, žandarmerije, brojnih boračkih udruženja i drugih organizacija.

U noći između 28. i 29. novembra 1944. godine vođena je najteža borba naših boraca u sadejstvu sa vojnicima Crvene armije. Oslobođenje Kraljeva dočekano je sa velikim radošću i sa mnogo suza. Nažalost, Kraljevo je bilo porušeno, mnogo Nemaca je bilo zarobljeno, pa su partizani morali da ih čuvaju od razjarenog naroda.

U Kraljevu je bilo zarobljeno oko 600 železničkih vagona koje je nemačka vojska koristila do Kraljeva i iz kojih je vršen pretovar oružanih snaga u vagone uzanog koloseka koji su u kompozicijama odvoženi prema Čačku, Užicu, Višegradu, Sarajevu i dalje prema Austriji. U borbama za oslobođenje Kraljeva i šire okoline nemačka vojska je imala gubitaka – 495 mrtvih, 265 ranjenih i 300 zarobljenih vojnika i oficira. Gubici Četvrte proleterske crnogorske brigade, Treće srpske udarne brigade i partizanskih jedinica bili su – 45 poginulih i 106 ranjenih boraca, a poginulo je i 357 boraca Crvene armije, koji su sahranjeni u selima u okolini Kraljeva.
Narod i oslobodilačka vojska su već dan nakon oslobođenja Kraljeva odali poštu streljanima oktobra 1941. na Lagerskom groblju pod Grdičkom kosom.

Sa prvog parastosa žrtvama streljanja u Kraljevu – foto Narodni muzej Kraljevo

Mirjana Savić, istoričarka Narodnog muzeja Kraljevo podsetila je da su pored bitaka za oslobođenje Beograda, borbe u Kraljevu bile najteže, najduže i najobimnije za konačno oslobođenje Srbije u II svetskom ratu. Komandant Druge proleterske divizije Sredoje Urošević 29. novembra 1944. izveštava:

Osvojivši u toku jučerašnjeg dana sve prilaze gradu, naše jedinice su, uz sadejstvo jedinica Crvene armije, zauzele Kraljevo”.

Autor Spomenika oslobodiocima Kraljeva u parku Pljakin šanac – delo je Kraljevčanina Aleksandra Vasiljevića.

M. M. D.