Od ukupnog broja zaposlenih – 63,1 odsto u Vrnjačkoj Banji su žene, a ranije je bilo potpuno drugačije (VIDEO)

Ovaj podatak odnosi se na prvih deset meseci ove godine, ali su i u ukupnom broju nezaposlenih – većina žene – 53,3 procenata

Zaključno sa 30. novembrom – na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Vrnjačkoj Banji nalazilo se 2.139 nezaposlenih. U odnosu na isti period prošle godine to je za 284 nezaposlenih manje, odnosno 13 procenata. Najbrojniji među nezaposlenima su oni koji imaju između 50 i 60 godina i oni sa osnovnom i srednjom školom, a najmanje nezaposlenih je među osobama sa završenom višom školom ili fakultetom, saznajemo u ispostavi u Vrnjačkoj Banji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Kraljevo.

Struktura nezaposlenih u Vrnjačkoj Banji po godinama i polu:

– do 30 godina – 395 lica/199 žene

– 30-40 godina – 390 lica/214 žene

– 40-50 godina – 466lica/227 žene

– 50-60 godina -612 lica/348 žene

– stariji od 60 godina – 276 lica/125 žene

POGLEDAJTE VIDEO emisiju (UDRU)ŽENE MOGU SVE:

Bez kvalifikacija na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Vrnjačkoj Banji je 519 osoba, što je 25 odsto ukupnog broja nezaposlenih. Oni, ujedno, predstavljaju najteže zapošljivu kategorije nezaposlenih, među kojima je najveći broj maturanata nekadašnje gimnazije – kaže za portal Krug Danica Gočanin, savetnik za zapošljavanje ispostave NSZ u Vrnjačkoj Banji.

Od nje saznajemo da je u 2022. godini suvenciju za samozapošljavanje dobilo 14 do nezaposlenih sa evidencije NSZ:

Od tog broja, osam lica sa teritorije Vrnjačke Banje subvencije je dobilo po Javnom pozivu NSZ, a šest – po Javnom pozivu zajedničkog programa Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalne samouprave. Ove godine najveći broj lica se opredelio za neku od proizvodnih, delatnosti, ali ima i onih koji su se opredelili za zanatske i uslužne delatnosti. Među 14 onih koji su dobili subvenciju – pet je mlađih od 30 godina. Iznos subvencije za zapošljavanje u Vrnjačkoj Banji je 300.000 dinara.

Danica Gočanim, NSZ Vrnjačka Banja

Zanimljivo je da od su se svi koji su dobili subvencije za samozapošljavanje odlučili za različite delatnosti. Od Danice Gočanin saznajemo koje su to delatnosti:

U pitanju su, recimo, proizvodnja stolarija, proizvodnju odevnih predmeta, proizvodnja igračaka, kolača, odevnih predmeta za decu. Ima, normalno, imamo i advokata, uslužnih zanatskih delatnost, popravke raznih vrsta. Ove godine jedna devojk, diplomirani  psiholog, započela je privatnu delatnost u vidu pružanja psihološke podrške određenom broju lica.

Održivost biznisa pokrenutih zahvaljujući subvencijama za samozapošljavanje prilično je dobra, jer se te, uglavnom male firme godinama zadržavaju u tim delatnostima, a obično, kako navodi naša sagovornica, posle tri-četiri godine postaju korisnici i nekih drugih subvencije i programa NSZ, jer im se javlja potreba da prošire svoj posao i da i sami zaposle druge.

Opština Vrnjačka Banja izdvojila je ove godine milion dinara, a NSZ i Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku još toliko, pa je ukupan iznos za ovu meru bio dva miliona dinara. Kao i prethodnih godina, većina naših programa se odnosi na zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih: Romi, korisnici novčane socijalne pomoći, lica starija od 50 godina, osobe sa niskim kvalifikacijama, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposlena lica. To su subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, programi sticanja praktičnih znanja, subvencije za zapošljavanje. Ohrabrujući je podatak da su, po evidenciji zaključno sa 31. oktobrom ove godine –  63, 1 odsto ukupnog broja zaposlenih – žene. One su ranije uvek bile teže zapošljiva kategorija u odnosu na muškarce, ali – eto, ove godine, za prvih deset meseci imamo tu izmenu – ističe Danica Gočanin.

Od ukupnog broja nezaposlenih – 53, 3 odsto su su žene.

Za prvih 10 meseci ove godine, na teritoriji opštine Vrnjačka Banja nezaposlenost mladih je 18,4 odsto. Mladi se zapošljavaju, osim u oblasti turizma, u svim ostalim oblastima rada,  a njihova teritorijalna pokretljivost je lakša i bolje u odnosu na lica koja su starija, tako da imamo zapošljavanja mladih i van opštine Vrnjačka Banja. Nisu više mladi striktno vezani za zapošljavanje u turizmu,ali se veliki broj mladih i ove godine zaposlio na početku sezone, što se može videti i po smanjenom broju nezaposlenih mladih u novembru u odnosu na mart ove godine. Raduje što se oni zadržavaju duže kod poslodavaca koji su vezani za turizam, jer se i sama turistička sezona u Vrnjačkoj Banji produžila, tako da mi više i nemamo klasičnu sezonu april – septembar/oktobar, već ona traje skoro čitave godine – zaključuje naša sagovornica.

Deficitarna zanimanja, kaže Danica Gočanin, i na teritoriji opštine Vrnjačka Banja su kao i svuda u Srbiji: varioci, radnici sa zanimanja iz oblasti obrade metala, građevinski radnici. Od visoko obrazovnog kadra nedostaju lica farmaceuti, građevinski i inženjeri mašinstva, profesori fizike, matematike, informatike.

Od aktivnih mera koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje nezaposlenima su najinteresantniji programi stručne prakse i samozapošljavanja, a poslodavcima – programi subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih i stručna praksa. – Imali smo i ove godine program Moja prva plata, za koji je interesovanje opet bilo veliko, pre svega u oblasti turizma, obrade metala… I nezaposleni, i poslodavci koristili su sve mere aktivne politike zapošljavanja, osim javnih radova koji se ne sprovode na teritoriji opštine Vrnjačka Banja zbog toga što ona po stepena razvijenosti spada u prvu kategoriju – kažu u ispostavi NSZ u vrnjačkoj Banji.

U ovoj ispostavi sada rade tri savetnika za zapošljavanje i jedan evidentičar koji se trude da kroz razgovore i savetovanje nezaposlenih, kroz obuke za aktivno traženje posla i motivacione obuke za niskokvalifikovana lica, doprinesu da se nezaposleni pripreme da odgovore na ono što tržištu rada trenutmo neophodno.  

  M. M. D.

*Ovaj medijski sadržaj proizveden je u okvitu projekta podržanog iz budžeta opštine Vrnjačka Banja. Stavovi iskazani u ovom tekstu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva