Izbori za proveru politike

Ušće, 16. januar 2016. (FoNet)Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas je u Ušću kod Kraljeva, gde je obišao fabriku metalne galanterije „Ekonom“, izrazio nadu da će članovi Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) na sutrašnjoj sednici dati podršku svom lideruda odluči da li je potrebno ići na izbore.

 „Moj stav po tom pitnju je isti kao i prošle godine, mislim da su izbori dobra prilika da građani Srbije kažu šta misle o politici vlade, ali i onih koji vladu kritikuju“, rekao je Vulin.

On je dodao da to znači i proveru da li građani hoće politiku vlade koja ne uvodi sankcije Rusiji ili možda, kako je rekao, hoće politiku koja treba da prizna Kosovo ili da raskine svaku vezu sa Rusijom.

„Možda građani hoće politiku koja će tražiti da prekinemo bilo kakvu komunikaciju sa zapadom, da pokušamo da se zatvorimo u neke svoje male granice, da ne vidimo svet oko sebe?“, pitao je Vulin, dodajući da je aktuelna vlast ponudila politiku koja čuva i odnose sa ruskom federacijom, i odnose sa zapadom.

Naša je politika, dodao je, ona koja neće da nastavi pljačkašku privatizaciju, već će voditi računa o svakom građaninu, i onima koji su ostali bez posla, ali i onima koji tek treba da se zaposle.

„To je politika koja je vodila računa da vrati dugove  vojnim penzionerima, a ne da napravi nove i politika koja će se truditi da poveže staž ljudima koji su ostali bez penzije i elementarnih ljudskih prava, zato radnici treba da se izjasne o njoj“, poručio je Vulin.

Prema rečima ministra, ove godine je za razne podsticaje zapošljavanja predviđeno 2,8 milijardi dinara i još oko 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a tokom 2015. zaposleno je 4.913  osoba sa invaliditetom.

„Preduzeće „Ekonom“ je dokaz zašto su ove mere dobre i zašto treba još više da izdvajamo za neposredno zapošljavanje“, ocenio je Vulin.

Fabrika metalne galanterije „Ekonom“ u sadašnjem obliku posluje od 2013. godine, na strano tržište izvozi 97 odsto svoje proizvodnje, a mesečno proizvodi oko 40 šlepera metalnih garderobnih ormara.

„Ekonom“ trenutno zapošljava oko 70 radnika, a prema rečima Dejana Županjca, vlasnika i direktora, plan je da u ovoj godini preduzeće zaposli između 30 i 40 radnika, i za isto toliki procenat poveća proizvodnju.

U delegaciji koja je danas obišla „Ekonom“ bio je i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Dejan Martinović koji je ocenio da je ovo preduzeće primer dobrog razvoja privatnog preduzetništva, jer su od 2013. kada je preduzeće imalo svega dva zaposlena radnika, zahvaljujući saradnji sa NSZ, došli do danaašnjeg uspeha.

Preko podsticaja koje NSZ daje za novo zapošljavanje, „Ekonom“ je prošle godine zaposlio 17 radnika, a program koji podrazumeva da poslodovac koji koristi subvenciju od 200.000 dinara po zaposlenom ima obavezu da radnike drži u radnom odnosu najmanje 24 meseca, biće nastavljen i tokom ove godine.