(POLITIČKI) SNOVI I REALNOST (VIDEO)

Kraljevo, 11. februar 2016.

Pre godinu dana, na današnji dan, ministarka građevinarstva, sаobrаćаjа i infrаstrukture Zorаnа Mihаjlović, otvorila je u Kraljevu novoizgrаđenu Hаlu, a nakon toga obišla i aerodrom „Morava“ u Lađevcima, gde je najavila prve civilne letove sa ovog aerodroma do početka leta prošle godine

Poboljšavanjem infrastrukture menjamo Srbiju nabolje, jer promene i jesu ključ opstanka, poručila je tada ministarka, nakon što je zajedno sa gradonačelnikom Kraljeva Tomislavom Ilićem i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem svečano presekla crvenu vrpcu.

Nova Hala sportova je bruto površine 9.167 kvadratnih metara, raspolaže sa oko 3.000 sedišta na tribinama, 336 dodatnih i 14 sedišta za invalide, a građena je u skladu sa preporukama međunarodnih standarda za sve vrste sportova.

Ipak, bila je puna samo u danima održavanja prvog kola Dejvis kupa marta prošle godine, kada  je naša muška teniska reprezentacija pobedila teniske reprezentativce Hrvatske. Tada se tražila karta više, ali su tokom nedavno završenog FED kupa, tribine bile – poluprazne.

Tokom obilaska aerodroma „Morava“, ministarka Mihajlović je najavila formiranje privrednog društva „Aerodromi Srbije“ za maksimalno dva meseca, ali se to zaista i dogodilo tek pre nekoliko dana, 10 meseci posle obećanog roka.

 „Do leta, „Morava“ će postati civilno-vojni aerodrom, nedostajuća oprema stići će od aerodroma „Nikola Tesla“, a Direktorat civilnog vazduhoplovstva uradiće svoj deo posla“, najavila je tada potpredsednica vlade, ocenjujući da je otvaranje aerodroma u Lađevcima i za civilne letove važno ne samo zbog razvoja turizma, već i za privredni rast.

Zoran Ilić, pomoćnik ministra za saobraćaj rekao je pre godinu dana da aerodrom „Morava“, bez proširenja i produženja piste može da funkcioniše u C kategoriji za avione tipa „737“, Erbas 319 i 320.

„To su avioni koji imaju od 120 do 180 putnika, koliko imaju lou kosteri“, pojasnio je Ilić, koji je izrazio očekivanje da će u Lađevcima, u prvo vreme leteti „si er džejevi“, odnosno avioni koji voze do stotinak putnika.

Ilić je prošle nedelje ponovo bio u Kraljevu, poručujući da će aerodrom „Morava“ biti relativno brzo otvoren, ali da tone znači i da će biti brzo uspostavljen javni avio prevoz koji zavisi od interesovanja kompanija koje bi tu letele. Prema njegovim rečima, otvaranje aerodroma i njegovo osposobljavanje da prihvata vazduhoplove, putnike i robu – nije u direktnoj vezi sa letenjem aviokompanija.

„Aerodrom morate da otvorite, da ispromovišete kako bi vazduhoplovni svet video da postoji takav prihvatno-otpremni kapacitet, a onda će se javljati oni koji procene da će im komercijalni letovi do Kraljeva biti isplativi“, pojasnio je Ilić.

Hoće li uskoro sa ovog aerodroma biti i komercijalnih letova, dodao je, ne zavisi od „Morave“, a na državi, Raškom i Moravičkom okrugu i lokalnim samoupravama oba okruga je da ga osposobe.

„Aerodromi Srbije“, civilni operater na aerodromu „Morava“, podneće zahtev za dozvolu za korišćenje aerodroma kad ispuni administrativno-tehničke uslove

Novcem iz turske donacije od 10 miliona evra koja je najavljena pre četiri godine, bilo je planirano produženje i proširenje poletno-sletne staze i ojačanje taksi staze koja povezuje pistu sa putničkim terminalom kako bi avioni tipa „boing“ i „erbas“ mogli da saobraćaju sa ovog aerodroma.

Prilikom nedavne posete predstavnika turske vlade Srbiji krajem decembra prošle godine, Vlada Srbije je, saznaje portal KRUG, produžila sporazum sa Turskom o toj donaciji, a iznos od 10 miliona evra biće dovoljan za završetak manevarske površine, svetlosno označavanje aerodroma i instaliranje uređanja koji će omogućiti sletanje aviona u slučajevima smanjene vidljivosti.

Kada će „Morava“ zaista i dočekati prve vazduhoplove i putnike, možda zna samo nebo. Valjalo bi da bar ono bude (realno) vedro.

Pogledajte prilog koji donosi hronologiju svih političkih obećanja vezanih za aerodrom “Morava”

https://www.youtube.com/watch?v=0u9YT8x7Q_0

2 komentara za naslov “(POLITIČKI) SNOVI I REALNOST (VIDEO)

  1. Svi tvrde da pre njih nije valjalo ništa. Bravo za portal. Bravo za Marinu.

Comments are closed.