Novi (stari) gradonačelnik Kraljeva (VIDEO)

27. avgust 2020.

Sa 55 glasova za od 63 važeća listića, odbornici gradske skupštine u Kraljevu poverili su danas novi četvorogodišnji mandat dosadašnjem gradonačelniku Kraljeva dr Predragu Terziću

Na drugoj po redu sednici gradske skupštine najpre je doneta odluka o potvrđivanju mandata novim odbornicima. Naime, sedam kandidata za odbornike (Nebojša Simović, Nikola Pantović, Dragan Vulić, Aleksandar Protić, Vesna Milojević, Kristina Marković i Biljana Bojanić) na prošloj sednici odustalo je potvrđivanja svog odborničkog mandata, pa je na njihovo mesto izabrano sedam drugih kandidata (pet iz SNS i dva iz SPS: Ivan Jevtović, Andrija Miljković, Zorica Simić, Mirjana Đurović, Aleksandar Banjac, Milan Stevanović i Jasna Savić).

Za zamenika predsednika gradske skupštine u Kraljevu danas je izabran doktor ekonomskih nauka Milenko Stefanović, a na mesto zamenika sekretara skupštine imenovan je Đorđe Vidović, obojica iz Srpske napredne stranke.

Dr Predrag Terzić, doktor političkih nauka izabran je za gradonačelnika Kraljeva drugi put. On je dobio glasove 55 odbornika od ukupno 63 važeća listića na tajnom glasanju. Novi mandat potvrđen je i njegovom zameniku – mašinskom inženjeru Vukmanu Rakočeviću. Izabrano je i novo Gradsko veće – od 11 članova – sedam njih je iz prethodnog saziva (Vladimir Lazarević, Ivan Bunardžić, Aleksandar Cvetković, Igor Cvetković, Milomir Šljivić, Miloš Ugrenović i Miljan Vasiljević) , a četiri većnika su nova: Ivana Bazić, Novica Lišanin, Radoica Kočović i Vladan Vranić.

Terzić se zahvalio većnicima iz prethodnog saziva koji više nisu članovi Gradsklog veća:

dr Gordani Stojković, Milanu Miloševiću, Radoju Tomaševiću i Milunu Jovanoviću.

 – Za prethodnih 30 godina od ponovnog uspostavljanje višepartizma u Kraljevu nijedan predsednik opštine, niti gradonačelnik nije započeo i završio četvorogodišnji mandat. Mi kao Gradsko veće smo uspeli da četiri godine donosimo važne odluke, a odbornici skupštine grada Kraljeva su nam još jednom dali poverenje – ocenio je Terzić.

Za njega je, kako je naveo, dokaz da je stara vlast dobro radila – to što je izborna lista Aleksandar Vučić – za našu decu na lokalnim izborima u Kraljevu osvojila 6.000 glasova više nego na izborima 2016. godine.

Terzić je u svom  ekspozeu govorio o radu izvršnih organa lokalne vlasti tokom prethodne četiri godine i najavio da će u narednom četvorogodišnjem mandatu dve velike kraljevačke firme – „Leoni“ i „Eurotaj“ početi da rade u punom kapacitetu.

Na današnji dan u „Leoniju“ je zaposleno 1.389 radnika, a u „Eurotaju“  radi 540 zaposlenih. Do 2023. godine u ove dve fabrike bi trebalo da radi 7.500 ljudi – izneo je svoja očekivanja Terzić, pominjući sve kraljevačke velike fabrike koje su ugašene tokom perioda tranzicije

On je podsetio i da je  izgrađena deonica autoputa od Beograda do Preljine i da je grad Kraljevo završio eksproprijaciju zemljišta za izgradnju deonice autoputa od Mrčajevaca do Adrana.

U toku ovog mandata Kraljevo će biti spojeno sa Beogradom auto-putem. Aerodrom Morava će proraditi u punom kapacitetu, Godčće se razvijati kao planina za odmor, a mi ćemo se potruditi da izgradimo još puteva. Važno je da izgradimo severnu obilaznicu kako mbismo izmestili težak saobraćaj iz centralnih gradskih ulica – kazao je Terzić.

Pogledajte celu njegovu izjavu: https://youtu.be/nBmvUj5vtGs

Terzić je podsetio i da se izgradnja zatvorenog bazena nalazi u programu Srbija 2020 – 2025.

Za to vreme biće izgrađen zatvoreni bazen u Kraljevu, a svi ljubitelji fudbala moći će da uživaju i na velelepnom fudbalskom stadionu sa 8.000 mesta koji će biti izgrađen na mestu gde se danas nalazi Sportski centar „Magnohrom“ – obećao je novi (stari)gradonačelnik Kraljeva.

U gradskoj skupštini, „pozajmljivanjem odbornika“ formirano je ukupno osam odborničkih grupa. Svoje odborničke grupe imaju: jedinstvena Srbija, poret socijalista, PUPS, SPAS, SPO, SPS, Zdrava Srbija – Bolja Srbija, Starosedeoci – Metla 2020. Najbrojnija je odbornička grupa SNS koja od danas, zvanično, ima 36 odbornika, dok su ostali „na pozajmici“.

Na današnjojj sednici formirane su sve skupštinske komisije, između ostalih i Komisija za izbor i imenovanja i administrativno-mandatna komisija, neophodne za izbor izvršne vlasti.

Biografija dr Predraga Terzića

Predrag Terzić je rođen 1984. godine u Kraljevu, gde je završio osnovnu školu „Vuk Karadžić“ i gimnaziju, prirodno-matematički smer. Diplomirao je u roku na politikološkom odeljenju Fakulteta političkih nauka u Beogradu, s prosečnom ocenom 9,63, a master studije politikoloških nauka završio je 2011. godine sa desetkom. Decembra 2015. godine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom „Uticaj evropske liberalne misli na političku modernizaciju Srbije od 1878. do 1903. godine“, čime je stekao naučni stepen doktora političkih nauka.

U periodu studiranja Terzić je volontirao u Narodnoj kancelariji predsednika Republike Srbije, a po završetku studija od 2012. do 2015. kao spoljni saradnik bio je uključen u projekat Instituta za političke studije iz Beograda. Marta 2015. godine zasnovao je radni odnos na Institutu za političke studije. Od početka školske 2015/2016. godine honorarno predaje na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija Peć sa sedištem u Leposaviću.

Terzić je u mandata biran za odbornika u Skupštini grada Kraljeva, bio je i šef odborničke grupe, a volonterski je obavljao funkciju menadžera Kancelarije narodnih poslanika grada Kraljeva.

Od juna 2016. godine bio je na fuknkciji gradonačelnika Kraljeva.

        M. M. D.

   

4 komentara za naslov “Novi (stari) gradonačelnik Kraljeva (VIDEO)

Comments are closed.