Akcija podrške smenjenim tužiteljkama

U Lokalnom frontu ističu da ovo nije podrška samo tužiteljkama već svima koji u državnim institucijama časno i odgovorno rade svoj posao i koji zbog toga trpe ozbiljne pritiske

Aktivistkinje i aktivisti Lokalnog fronta su svojevrsnim performansom u Kraljevu danas pružili podršku smenjenim tužiteljkama.

Akcija Lokalnog fronta izazvana je smenom tužiteljki beogradskog Višeg javnog tužilaštva Bojane Savović i Jasmine Paunović. Nakon hapšenja šestorice osumnjičenih za zloupotrebe u preduzeću Elektroprivreda Srbije, tužiteljkama je oduzet slučaj EPS i premeštene su iz Odeljenja za suzbijanje korupcije.

Po rečima aktivistkinja i aktivista Lokalnog fronta, lepeći plakate s porukama, oni su želeli da obaveste svoje sugrađanke i sugrađane o razlozima smene tužiteljki, svesni da dobar deo građana nije obavešten o slučajevima Bojane Savović i Jasmine Paunović.

Međutim, ističu da ovo nije podrška samo tužiteljkama već svima koji u državnim institucijama časno i odgovorno rade svoj posao i koji zbog toga trpe ozbiljne pritiske.

Želeli smo da obavestimo javnost o dešavanjima u pravosuđu, pouzdano znamo da naročito mediji u Srbiji ne prate ovaj slučaj, osim u pojedinim situacijama. Želeli smo da javno pružimo podršku tužiteljkama koje časno rade svoj posao – rekao je Vladimir Marović.

On je dodao da „institut pravde u građanstvu mora biti očuvan, s obzirom na to da su građani zbog rukovodećih kadrova u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu naočigled svih uskraćeni za sprovođenje pravde i istine“.

Imate paradoksalnu situaciju da su smenjene žene koje su radile svoj posao, a da su osvedočeni plagijatori i rušitelji Beograda avanzovali u svom biznisu i umesto da snose pravne posledice svojih dela, oni su unapređeni na više funkcije – kazala je Jelena Tošić.

Akcija je počela od zgrade Višeg suda, a završila se predajom plakata zaposlenima u Osnovnom sudu, u kome se i nalazi Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, jedno od četiri u Srbiji koja se bave slučajevima korupcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *