Bez govornika na večerašnjem okupljanju u centru Kraljeva (VIDEO)

Nije bilo transparenata, zahteva, traženja ostavki, ni drugih  poruka sa događaja na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu za koji je poziv građanima uputilo više lokalnih odbora stranaka, FB grupa aktivista i pojedinaca.

U isto vreme kada su počeli protesti pod nazivom „Srbija protiv nasilja“ organizovani u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Požegi… u Kraljevu se večeras posle 18 časova okupilo, po slobodnoj proceni, između 200 i 300 građana. Okupljanje u Kraljevu bilo je bez stranačkih obeležja, transparenata, zahteva, ali i bez govornika, jer je, kako nam je rečeno, takav bio i dogovor među onima koji su, svako na svoj način pozvali građane da se večeras okupe. Ispod „Miutina“ smo večeras, pored građana koji ne pripadaju nijednoj političkoj opciji, između ostalih primetili i predstavnike lokalnih odbora Pokreta SRCE, Lokalnog fronta, Stranke slobde i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke, Zdrave Srbije, Eko pokreta Kraljevo, Inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva…

Pogledajte VIDEO prilog:

Predstavnici Lokalnog fronta koji su svoj večerašnji dolazak na Trg srpskih ratnika obrazložili, navodeći u svom pozivu da je „tragedija veća od svih nas i jer mora da se kaže da nigde zlo ne niče samo, ali se ovde zaliva i neguje“.

IUdruženje starosedelaca Kraljeva i okoline je u svom pozivu na društvenim mrežama navelo: „Mi dolazimo! Ko ne zna zbog čega, ne mora ni da pita. Vidimo se. USTANIMO ILI NESTANIMO!“.

Stranka Slobode i pravde poručila je u svom pozivu da je „za majke i očeve nastradale dece kasno, ali za mnoge majke i očeve još uvek nije kasno“.

Narodna Stranka Kraljevo navela je u pozivu da je „svima jasan razlog večerašnjeg okupljanja“.

Večerašnje okupljanje nije imalo ni zvaniničnog organizatora, a mi smo, poštujući želju da nema izjava ze medije, niti zvaničnih obražanja, pokušali da razgovaramo sa građanima koji nisu deo nijedne političke opcije.

Kraljevčanka Karanfila Tanasijević, opozicionarka još iz perioda protesta Koalicije „Zajedno“ istakla je da više ne prepoznaje Kraljevo koje je „nekada bilo slobodarski grad“:

Gde je ovaj narod? Ja više i ne poznajem ovaj narod. Prepoznala sam svega par ljudi. Mislim da se Kraljevo iselilo, a da su došli neki drugi ljudi. Ne sme niko ništa ni da kaže javno, zaplašeni su. Pričala sam sa nekima koji su primljeni „na određeno“. Kažu da ne smeju da dođu, kažu: Treba mi hleb, treba da hranim porodicu…“

Miroljub Vuičić iz Kraljeva istakao je da je na Trg srpskih ratnika došao da protestuje protiv eskalacije nasilja u Srbiji proteklih dana:

Mislim da je to prevršilo svaku meru i da to zlo mora da se zaustavi. Nadam se da će nadležni organi uraditi sve što je do njih.

Posle oko sat vremena građani Kraljeva koji su učestvovali na protestu „Srbija protiv nasilja” na Trgu srpskih ratnika mirno su se razišli.

   M. M. D.