Dosije „losos“ – pitanja i odgovori (VIDEO)

Uvidom u dokumentaciju koju smo dobili po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja i u račune plaćane sa pozicije gradonačelnika gradonačelnika Kraljeva, na kojoj je prošle godine bilo planirano oko 2,5 miliona dinara za reprezentaciju, došli smo do saznanja da je najveći deo tog novca potrošen u jednom istom kraljevačkom restoranu i da je najveći deo tih računa izdat između ponoći i dva časa posle ujutro“ – kaže Ivan Matović (Starosedeoci Kraljeva i okoline).

On ocenjuje da je „zanimljivo da je na svim računima gotovo jedna ista hrana“:

Uglavnom se radi o skupim jelima za koja nisam ni znao da postoje u Kraljevu. Gotovo na svakom računu su „losos la mediterana“, „ćuretina u sosu od brusnice“, „Havaji piletina“, kao i skupa pića poput vina od po par hiljada dinara po boci – tvrdi Matović.

Pogledajte VIDEO:

Prema njegovim rečima, sporno je što je većina tog novca potrošena za ručkove, a jedan manji deo, kako kaže Matović – i za smeštaj onih koji su u Kraljevo dolazili u posete. Gradonačelnik dr Predrag Terzić je na poleđini svakog računa pisao zbog čega je taj novac potrošen.

Tačno je da smo imali posete bratskih gradova, tačno je da su bili i dobrovoljni davaoci krvi, ali to učešće u samom iznosu i u potrošnji gradonačelnika je, možda, nekih pet procenata, Sve ostalo čine lososi i ćurke. Ja sam danas čitao demanti gradonačelnika (u listu „Politika“, prim. aut.) gde gradonačelnik kaže da to jeste potrošeno, ali da konobar nije kucao račune u vreme kada su oni bili tu, nego posle završene smene. Ne znam da li Predrag Terzić hoće da kaže da on račune nije uzimao i da je restoran u kome su izdati račun i učinio privredni prestup, odnosno da je račune kucao nakon odlaska delegacija iz ministarstava i Kancelarije za javna ulaganja, nego su ti računi slati naknadno? – postavlja pitanje Matović.

Nakon današnje posete ministra sporta Zorana Gajića Kraljevu, gradonačelnik Terzić je prvi put progovorio o „aferi losos“ pojašnjavajući da su u okviru pozicije gradonačelnika obezbeđena finansijska sredstva za ugostiteljske usluge, ali da ta sredstva ne koristi samo on, već i njegov zamenik, pomoćnici, članovi Gradskog veća, republičke institucije koje nemaju mogućnost reprezentacije kada im dolaze gosti iz Beograda i drugih gradova, ali i čitav niz različitih udruženja građana, od onih koji se bave oblašću socijalne zaštite, dobrovoljni davaoci krvi, kulturno umetnička društva:

Zamislite da ne obezbedimo sredstva za ručak dobrovoljnim davaocima krvi, za decu folkloraše koja dolaze u naš grad. Mi Kraljevčani smo dobri domaćini i uvek ćemo obezbediti taj novac.

Pogledajte VIDEO:

To što su računi kucani posle ponoći Terzić je obrazložio rečima da „restoran te račune kuca kada im se završi radno vreme bez obzira da li se radi o ručku koji je održan u 13, 14 ili 15 časova.

Pre dve godine imao sam operaciju noge i večernje sate koristim da vežbam, a nakon toga da čitam i pišem što je moja glavna delatnost i moj posao. Ako govorimo o tome da su ta sredstva prevelika, evo da uporedimo sa gradovima slične veličine: Kruševac ima više sredstava na toj poziciji, a Čačak pored četiri miliona dinara na poziciji gradonačelnika ima dodatnih 15 miliona dinara za ugostiteljske usluge, dakle ukupno 19 miliona dinara.

To je, dodaje Terzić, sedam ili osam puta više u odnosu na sredstva kojima pozicija gradonačelnika u Kraljevu raspolaže:

I o svemu tome govori Ivan Matović koji se pre dva meseca žalio da su mu različite inspekcije došle na pumpu čiji je vlasnik. Ako radi pošteno zašto mu smeta ako neko dođe da proveri da li radi sve u skladu sa zakonom?

Iako Ivan Matović navodi da još nije dobio rešenje o kontrolama inspekcija, gradonačelnik Kraljeva je danas rekao da će Matovićeva firma „morati da plati oko 950.000 do milion dinara kazne za do sada utvrđene mahinacije

Inspekcije još uvek nisu završile posao… a Matović se verovatno plaši krivične prijave i to je glavni razlog zbog čega napada gradonačelnika. A ako treba da biram između lososa i pastrmke iz Kamenice, da znate da ću uvek da izaberem pastrmku iz Kamenice – kazao je Terzić.

Čini se kao da ova priča nema kraj ili ga svaka od strana završava na svoj način.

         M. M. D.

One thought on “Dosije „losos“ – pitanja i odgovori (VIDEO)

  1. “Grad Beograd, kako je ranije odlučeno, od 1. septembra obezbediće besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji Beograda, podsetio je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.”
    E moji opstinari crnog Kraljeva…Da ste manje lososa i curki “pojeli” imala bi i nasa deca placene knjige.
    Idete li kejom…vise od pola novih led sijalica ne radi…kad se bude desilo nesto, verovatno cete cutati samo…od gradske terase do starog mosta je jezivo….a mnogo dece…mislite o tome…
    Setate li kroz grad nekad…da li je moguce da toliko pasa lutalica ima po gradu i da vas je bas briga za to…i vas i cistocu i veterinarski institut…sramota…i tu kad se nesto desi verovatno cete samo cutati…

    Trgnite se malo!!!

Comments are closed.