Plan generalne regulacije Ribnice usvojen bez sporne ulice

Na jučerašnjoj sednici gradske skupštine prisutni predstavnici opozicije (odbornici Starosedeoca Kraljeva i okoline i Zdrave Srbije) kojih je bilo u nešto manjem broju zbog bolesti pojedinih opozicionih odbornika) nastavili su svoj protest ćutanjem samo kod prve tačke dnevnog reda. Ostale tačke su, kako navode, bojkotvali, pa je sednica sa 37 tačaka dnevnog reda, za razliku od nekoliko prethodnih (koje su trajale i po desetak i više sati, a jedna čak i dva dana) završena za nešto manje od tri sata.

Na sednici održanoj u januaru nije usvojen Plan detaljne regulacije Ribnica, ali je to učinjeno na jučerašnjoj sednici. Odbornici pozicije pozitivno su se izjasnili o ovoj tački dnevnog reda koja je na sednicu stigla kao dopuna dnevnog reda koju je predložila odbornica Snežana Jovanović iz odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Obrazlažući predlog odbornica Jovanović podsetila je da je na prethodnoj sednici bilo dosta polemike vezano za ovu tačku:

Neusvajanje Plana generalne regulacije Ribnica je veliki problem zato što je zakočilo mnoge infrastrukturne projekte i prekinulo realizacije planiranih projekata. U Ribnici imamo dosta objekata, mislim pre svega na novoizgrađeno naselje u Voćarevim livadama i na izgradnju vrtića koji bi trebalo da se gradi.  Zaista je neophodno da usvojimo Plan generalne regulacije Ribnice, a ono o čemu je bilo dosta reči na prethodnoj sednici je svakako sporna ulica koja se nalazi u ovom naselju. U predloženom Planu koji danas treba da usvojimo ne nalazi se sporna ulica. Ukoliko GPR Ribnice usvojimo, mi ćemo sprovesti zakonske procedure i obaveze i razgovarati sa građanima kako bismo doneli odluku koja je najbolja za njih, kako za čoveka čija je parcela u pitanju, tako i za ljude koji žive u ovom delu i koji su svakako zaslužili određeni stepen infrastrukture – asfaltiranu ulicu i vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Nije cilj i sigurno se neće desiti nikakvo rešenje rušenje dela kuće na kojoj bi trebalo da se nađe deo saobraćajnice, već je cilj je da se donese najbolje rešenje za sve.

Više o tome zašto na prethodnoj sednici nije usvojen Plan generalne regulacije Ribnice čitajte u ovom našem TEKSTU

To što je na jučerašnjoj sednici PGR Ribnice usvojen bez „tehničke greške“ (kako je sporna tema predstavljena pre mesec dana u skupštinskom domu i zbog čega su tada žestoko polemisali), odbornici kraljevačke opozicije vide, kako navode, kao svoju pobedu. Oni podsećaju da za PGR Ribnica na januarskoj sednici nisu glasali ni neki predstavnici vladajuće koalicije.

Odbornici su juče uvojili i izmene Odluke o stipendiranju studenata sa teritorije grada Kraljeva u kojoj su dati potpuno drugačiji uslovi stipendiranja za studente sa hendikepom.

Naime, biće dovoljno da u prethodnoj godini imaju 36 od 60 ESPB, koliko se može ostvariti u  jednoj godini, da upisuju godinu za godinu, a kada iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da upišu narednu godinu i za to imaju dokumentaciju, Grad će njihovu prijavu prihvatiti. Inače, ove godine najbolji studenti Kraljeva dobijaće duplo više novca nego do sada (po 20.000 tokom 10 meseci, a do sada je bilo ukupno 100.000 dinara tokom 10 meseci za 50 najboljih studenata).

Upravo prilikom rasprave o ovoj tački dnevnog reda započela je polemika koja je možda obeležila i celu  jučerašnju sednicu. Nakon što su predstavnici pozicije, među kojima je bio i predsednik gradske skupštine Nanad Marković hvalili Odluku koja predviđa da će prvi put za najbolje studente Kraljeva gradske stipendije biti od republičkih, odbornica Starosedelaca Ružica Majstorović je pre početka svoje petominutne ćutnje iskoristila priliku da poruči:

Malo ste se kasno setili da sve to radite, jer ste dovoljno uništili školstvo i zdravstvo. Nadam se da nam niste svu najbolju decu isterali odavde i da su ovo poslednji trzaji da vredni mladi ljudi ostanu u Kraljevu.

Na njenu izjavu najpre je reagovao Dragiša Radević, šef odborničke grupe Aleksandar Vučić – za našu decu koji je u replici postavio pitanje odbornici Majstorović seća li se „kolike su bile plate prosvetnih radnika pre nego što su Vučić i SNS došli na vlast“?

Koliko je škola napravljeno za vreme vladavine SNS, naš IT sektor je u prvih pet u Evropi, koliko dobrih stručnjaka je iškolovano, koliko je fakulteta napravljeno, a vi kažete „to su vam zadnji trzaji“? Ne znam šta vam to znači? Da li je ikada ovaj grad davao stipendije odličnim studentima sa hendikepom? Najbolje je da ćutite, a kad pričate, pričajte istinu, a ne: “Uništile ste i zdravstvo”, jer treba samo da pogledate kakve kliničke centre imamo. Srpska napredna stranka je mnogo uradila, a kada je došla na vlast državna kasa je bila prazna – pitao je Radević

I Nenad Marković, pedsednik gradske skupštine odgovorio je kroz repliku:

Kažete: “zadnji trzaji, dobro ste se setili”. Da povećamo novac za studentske stipendije „setili“ smo se kad smo to mogli da uradimo. Moram da vam kažem nešto vrlo direktno: skoro ste se sastali sa onima koji su doveli ovu zemlju do propasti i pravili teoriju kako ćete da pobedite naprednjake. Nećete nikako i nikada, dok sami ne odemo sa vlasti, vi nas da dobijete nećete nikada! Zbog tih sa kojima ste pričali ova zemlja je dovedena do prosjačkog štapa, a smi smo uspeli da dupliramo budžet za pet godina. Kad to uradite, možete da podignete stipendije, novac za sport, kulturu. Da oni sa kojima ste razgovarali nisu urušili državu, ne bi se ni pojavila SNS – poručio je Marković.

U svojoj replici odbornica Majstorović ocenila je da je aktuelna vlast u poziciji da menja Srbiju već 10 godina koliko je na vlasti:

Nemojte da pričate da ste vi nešto uradili za prosvetare i bolnice. Uđite u našu bolnicu da vidite da nemaju ni osnovna sredstva za rad. Zašto vam lekari odlaze? Zašto nemamo profesora matematike i ostalih kadrova? I nemojte vi da nas učite, mi ćemo da razgovaramo sa svima za koje mislimo da mogu vas da skinu, a to će uskoro da dođe, verujte mi na reč.

Trebalo nam je 10 godina da koliko-toliko počnemo da dišemo, odgovorio je Nenad Marković:

Sada nije još dobro, ali biće još bolje, Mi nećemo da stanemo. Pravićemo ovu državu po meri naroda. Zadatak opozicije je i da neke odluke, ako su dobre pohvali, ali mi to nismo čuli od vas, da vam se ne bi naljutili budući partneri. A ja se sa njima nikada ne bih družio.

Na jučerašnjoj sednici skupštine usvojeni su godišnji programi rada i finansijski planovi kraljevačkog Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“, Kraljevačkog pozorišta, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Kulturnog centra „Ribnica“, Doma kulture „Studenica“ iz Ušća, Dečjeg odmarališta „Goč“, Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, Centra za socijalni rad Kraljevo, Centra lokalnih usluga, Turističke organizacije Kraljevo, Sportskog centra „Ibar“ i Apotekarske ustanove Kraljevo.

Usvojena je i Odluka o javnim parkiralištima, ali i izmene Odluke o uslovima za održavanje i korišćenje vodovoda u seoskim naseljima. Na dnevnom redu je i desetak tzv. „kadrovskih tačaka“.

    M. M. D.

*Fotogtafija sa jedne od ranijih sednica gradske skupštine

2 thoughts on “Plan generalne regulacije Ribnice usvojen bez sporne ulice

  1. Plan je sigurno prošao “javnu raspravu”, ali je pitanje koliko je zainteresovanih imalo mogućnost da u njoj učestvuju, zbog toga što nisu bili obavešteni o istoj ili zato što im plan nije adekvatno predstavljen (na primer na internetu, uz “reklamiranje” i na način razumljiv većini građana)…

Comments are closed.