Poseta generalnog konzula Turske Kraljevu

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima uspostavljanja letova sa aerodroma „Morava“ do Turske, jer bi to, ocenjeno je, bilo od velikog značaja, pre svega, za poslovne ljude

Odnedavno – Turska osim svoje ambasade u Beogradu ima i Generalni konzulat u Novom Pazaru, a samo par nedelja nakon što je primio egzekvaturu (dozvolu kojom jedna vlada daje odobrenje konzulu strane države da može da vrši svoje funkcije), generalni konzul Bašar Bašol posetio je Kraljevo. Njega je danas primio gradonačelnik Predrag Terzić, a i domaćin, i gost, ocenili su da su odnosi između Srbije i Turske više nego dobri.

Budući da u Kraljevu radi „Eurotay“, preduzeće sa turskim kapitalom, gradonačelnik Terzić ocenio je da je zadatak obe strane da tradicionalno dobre odnose neguju i na lokalnom, odnosno – na nivou konzularne nadležnosti konzula Bašara Bašola.

Bašol je ocenio da je prvi sastanak bio – veoma konstruktivan.

Razgovarali smo o projektima koje bismo mogli da radimo u budućnosti kada pandemija prođe.

Genralni konzul Turske u Novom Pazaru izrazio je očekivanje da će buduća saradnja biti uspešna.

Razgovarali smo o mogućnostima ekonomske saradnje, saradnje na nivou regionalnih privrednih komora, kako bismo uspeli da ostvarimo kontakte između preduzeća iz Kraljeva i preduzeća iz Turske – kazao je gradonačelnik Kraljeva.

Naš zajednički cilj je, dodao je, da ova kompanija (iz koje su svi turski državljani koji u njoj rade, dobili mogućnost da se vakcinišu u gradu na Ibru) zaposli što više Kraljevčana. Gradonačelnik je istakao da su svi turski državljani zaposleni u Euro taj kompaniji, koji

Na sastanku je bilo reči i o aerodromu „Morava“, o mogućnostima uspostavljanja letova iz Lađevaca do Turske, jer bi to, ocenjeno je, bilo od velikog značaja svim poslovnim ljudima iz ovog dela Srbije, ali i onima iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice, sa severa Crne Gore.

foto: Zoran Ljubojević