Potpisan sporazum većeg dela kraljevačke opozicije o saradnji na predstojećim lokalnim izborima

Sporazumom koji je, simbolično, potpisan u pet do 12,  predviđeni su i zajednička saradnja u kontroli izbora i dogovor da niko od potpisnica sporazuma, ni pre, ni posle  narednih izbora neće sarađivati sa vladajućom strankom

Predstavnici devet stranaka, udruženja i grupa građana u Kraljevu potpisali su Sporazum o saradnji o nenapadanju. Potpisnici Sporazuma potpisanog, simobolično, u pet do 12 su gradski odbori Narodne stranke, Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Pokreta za preokret, Pokreta za decentralizaciju i prava manjina, Srpskog pokreta Dveri, grupe građana Starosedeoci – Kraljevo , stranke Novo lice Srbije i Zdrave Srbije u Kraljevu. Osim nenapadanja, dogovor podrazumeva i zajedničku saradnju u kontroli izbora i dogovor da niko od onih koji su taj sporazum potpisali neće sarađivati sa vladajućom strankom – ni pre, ni posle izbora.  

Na ovaj način, veći deo kraljevačke opozicije praktično je ozvaničio i početak kampanje za predstojeće lokalne izbore. U dokumentu, predstavnici devet stranaka, udruženja i grupa građana ističu da od 2012.godine nije bilo slobodnih i fer izbora što ih je, kako su na konferencijui za novinare istakli, navelo da potpisivanjem ovog sporazuma, građanima daju obećanje da će u narednoj predizbornoj kampanji nastupati – jedinstveno.

Katarina Jović, predsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Kraljevu pojasnila je da nije u pitanju nikakva koalicija:

Ovo je sporazum o zajedničkom delovanju po određenim tačkama, a jedna od glavnih i je kontrola izbornog procesa jer ćemo na taj način odbraniti volju građana. Druga tačka je da potpisnice sporazuma, nakon izbora, neće ući u koaliciju sa vladajućim režimom.

Ivan Matović, predsednik grupe građana Starosedeoci Kraljeva istakao je da su devet pokreta i stranaka u Kraljevu ovim činom dali primer svim opozicionih strankama u Srbiji:

Ovo je primer kako možemo da se dogovorimo oko minimuma zajedničkih ciljeva.Ne moramo da se složimo oko neke visoke politike, ali možemo da se složimo da zajednički obezbedimo da neki od narednih izbora ne budu pokradeni i da obećamo da posle izbora nećemo ići u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, koja nam je svima najveći protivnik.

On je pozvao i sve ostale da im se priključe i da se slični sporazumi potpišu u svim gradovima.

Miroljub Baković, predsednik Gradskog odbora Zdrave Srbije ocenio je da je aktuelna vlast „najgora u novijoj političkoj istoriji Kraljeva“:

Njih zanima samo kako da što više državnog ili narodnog novca građana prebace u privatne džepove, a protiv tog zla mi moramo i možemo da se borimo samo ujedinjeni kako bismo postigli što bolje rezultate na narednim izborima.

Potpisinica sporazuma najavili su da njihova saradnja neće ostati samo na ovom zvaničnom parafiranju, već da će okupljene građani ubrzo moći da ih vide na zajedničkim nastupima i akcijama, bez obzira na sve ideološki razlike, jer smatraju da će samo tako moći da budu primer opozicionim strankama u celoj zemlji.

M. M. D.

Tekst Sporazuma o saradnji dela kraljevačke opozicije

   

One thought on “Potpisan sporazum većeg dela kraljevačke opozicije o saradnji na predstojećim lokalnim izborima

  1. Ne sa SNS ostaje SPS sa kojim možete da razgovarate što znači da nema nikakve promene.

Comments are closed.