Skupština Kraljeva danas usvaja budžet za 2021.

Odbornici gradske skupštine u Kraljevu, osim o budžetu za narednu godinu, raspravljaju, između ostalog i o Programu uređenja građevinskog zemljišta, o planovima poslovanja javnih preduzeća…

Na dnevnom redu šeste sednice Skupštine grada Kraljeva danas je bilo nekoliko ključnih odluka na osnovu kojih će funkcionisati Grad tokom 2021. godine. Tako će odbornici odlučivati o budžetu za narednu godinu, Programu uređivanja građevinskog zemljišta i programi poslovanja javnih preduzeća.

U prepodnevnom toku sednice predlog budžeta za 2021. godinu obrazložio je gradonačelnik Predrag Terzić. Na portalu KRUG budžet smo detaljno predstavili u tekstu PLANIRAN BUDŽETSKI DEFICIT OD OKO 570 MILIONA, a ovom prilikom izdvajamo da su planirani prihodi 4,039 milijarde dinara, a rashodi 4,599 miliona, što znači da je planiran budžetski deficit od 560 miliona. Govoreći o prihodima, gradonačelnik je rekao da više od polovine dolazi od poreza na zarade i da će ovaj prihod biti za 211 miliona dinara veći nego ove godine zato što je zbog epidemije kovida i otežanih uslova privređivanja država odložila uplatu dela poreza i doprinosa za naredne dve godine.

Budžet grada

Osim investicija u održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture, o čemu će biti reči u Programu uređivanja građevinskog zemljišta, gradonačelčnik je govoreći o rashodima izdvojio da je za subvencije javnim preduzećima planirano 63 miliona dinara. Po 15 miliona dinara dobiće “Vodovod” za cisternu, “Čistoća” za zamenu sudova za otpad i “Pijaca”, za koju gradonačlenik nije rekao zašta će sredstva biti utrošena. “Toplana” će dobiti 18 miliona dinara od kojih je 12 planirano za kotlarnicu za nove zgrade u Voćarevim livadama i 6 miliona za prelazak kotlarnice “Zelena Gora” na gas.

Za podsticanje poljoprivrede biće izdvojeno 65 miliona dinara, a novina je, istakao je Terzić, da je planirano i 26 miliona za proces komasacije, odnosno uvećanje zemljišnih poseda i da je za početak ovaj posao planiran u dve mesne zajednice.

Sa današnje sednice gradske skupštine u Kraljevu

Naredne godine biće izdvojeno 43 miliona dinara za proširena prava u oblastima socijalne zaštite, dakle za pomoć građanima koji su socijalno ugroženi ili im je potreban novac za lečenje. Od ove godine u budžetu je planirano i 8 miliona dinara za smeštaj predškolske dece za koju nema mesta u Predškolskoj ustanovi i to: 5,5 miliona dinara subvencije privatnim kompanijama koje budu otvorile vrtiće za decu svojih radnika i 3 miliona dinara kao pomoć roditeljima koji upišu dete u privatni vrtić koji ima licencu.

U raspravi su odbornici iz vladajuće koalicije očekivano podržali predlog budžeta. Odbornik opozicione liste “Zdrava Srbija” Zoran Jovanović imao je zamerke na iznos koji je predviđen za područje Ušća, zatim na kvalitet prevoza, kao i da u Roćevićima postoji oštećen most preko koga meštani prelaze uz pomoć merdevina!

Odbornik  opozicione liste “Metla – Starosedeoci” Ivan Matović istakao je da budžet ne uzima u obzir skok troškova života do kog je došlo ove godine i kao primere naveo da je jestivo ulje poskupelo sa 109 na 150 dinara, poskupeće struja, tv pretplata, putarine… Matović je ocenio da Grad nije dovoljno pomogao maloj privredi i da su plate gradskim većnicima podignute u krajnje neprikladnom trenutku. Marijana Šen, iz iste odborničke grupe, istakla je da bi prioritet naredne godine trebalo da bude rešenje problema deponije, koja već mesecima tinja, da se to čak ne može ni nazvati deponijem, već smetlištem koje prestavlja veliku opasnost za građane.

Program uređivanja građevinskog zemljišta

Program uređivanja građevinskog zemljišta obrazložio je direktor JP “Kraljevo” Aleksandar Nestorović. On je kao kapitalne probleme, pa ujedno i kapitalne investicije koje nas očekuju, izdvojio: završetak Severne obilaznice, za koju je izdvojeno 60 miliona dinara, zatim gradsku deponiju, na kojoj se radi sanacija i rekultivacija, ali i traži prostor za proširenje, što, ocenio je Nestorović, nije dobro:

– Ako ne bude sagrađena regionalna deponija, onda ćemo mi sami morati da nađemo neko rešenje, da na tu lokaciju sami preselimo našu deponiju – rekao je Nestorović.

Treći veliki problem je iznalaženje novog prostora za gradsko groblje, jer će i Novo groblje na Barutani uskoro biti prepuno. Kao dugoročno kapitalno rešenje Nestorović je označio projekat vodosnabdevanja sa Lopatnice, koji bi omogućio novo, sigurno rešenje za pijaću vodu Kraljevčana, ocenjujući da će u narednim decenijama čista pijaća voda biti prioritet u celom svetu. Nestorović je najavio da će naredne godine probati da se reši problem Autobuske stanice, odnosno da je Grad otkupi i privede nameni.

Odbornici “Metla – Starosedeoci” Ivan Matović i Boban Ugrenović su kao najveće zamerke uputili na redovno probijanje rokova i sredstava i kao primer naveli izradu fekalne kanalizacije na Higijenskom zavdu.

– Ne verujem Vam, jer pre godinu dana ste u ovoj Skupštini rekli da 17. januara ove godine počinju radovi na Higijenskom zavodu. Nisu počeli ni do danas. Predviđena cifra za neke radove bude i višestruko probijena i stalno imate neke vanredne okolnosti koje utiču na probijanje rokova, nepredviđene radove, povećanje cene. Završite bar jedan projekat na vreme! – rekao je Matović.

Direktor javnog preduzeća za uređenje građevisnkog zemljišta Aleksandar Nestorović je odgovorio da mnogo razloga utiče na nepoštovanje rokova i da je većina objektivne prirode. On je takođe ocenio da je izbor grada Kraljeva da ulazi u velike investicije i rešava velike probleme:

– Mogli smo da biramo male projekte i sve završavamo na vreme, ali mi smo se odlučli za rešavanje velikih problema. Jedno mogu da garantujem, a to je da nikad ništa nije urađeno mimo zakona, čak ni onda kad sam čvrsto pridržavanje propisa u nekom posl zakoči na izveso vreme – rekao je Nestorović.

U nastavku sednice Skupštine grada su usvojeni izveštaji o poslovanju javnih ustanova u 2019. godini, kao i programi poslovanja javnih preduzeća.

R.Vesković