Starosedeoci o poskupljenjima

O brojnim i sve češćim povećanjima cena o kojima mediji sa nacionalnim frekvencijama nerado ili uopšte ne govore i o mogućim posledicama koje će krizno vreme ostaviti, danas je govorio predsednik udruženja

Na medijima sa nacionalnom frekvencijom svakodnevno slušamo o „napretku“ naše zemlje, često smo prvi u Evropi, a neretko i u svetu, ali – putem tih istih medija ne možemo da čujemo o poskupljenjima koja nas očekuju od Nove godine, istakao je Ivan Matović, na današnjoj konferenciji za novinare Udruženja Starosedeoci Kraljeva i okoline. On je poseban akcenat stavio na poskupljenje usluga katastra u Kraljevu, ali u svim drugim gradovima, jer se radi o republičkoj instituciji.

Matović je podsetio da će od 1. januara naredne godine računi za struju biti uvećani za oko 300 dinara, jer će stavka koja se odnosi na obnovljive izvore električne energije biti uvećana 4,6 puta nego do sada (umesto dosadašnjih 0,093 dinara po kilovat času, koliko se kroz račune za struju plaćala posebna naknada za podsticaj povlašćenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, građani će za ovaj namet ubuduće plaćati 0,437 dinara).

Reč je o naknadi koju oko 3,5 miliona domaćinstava plaća svakog meseca poslednjih pet godina onima koji grade vetroparkove i druge izvore čiste energije i na taj način subvencionišu proizvodnju zelenih kilovata. (Da ovaj teret novom odlukom Vlade nije sada prebačen na budžet građana, Elektroprivreda Srbije, koja otkupljuje zelenu energiju, morala bi sama da pokriva razliku proizvođačima).

Primera radi, ukoliko je neko do sada ovaj namet za zelenu energiju na potrošenih 1.000 kilovata plaćao 93 dinara, ubuduće će plaćati 437 dinara.

– Plaćanjem ove stavke, hteli, ne hteli, plaćamo mini hidroelektrana, a svi znamo ko stoji iza njihove izgradnje – kazao je Matović.

On je, osim ovog uvećanja računa za električnu energiju, govorio i o poskupljenju električne energije koje nas očekuje od 1. februara naredne godine i to za 3,4 procenta:

– Najavljeno je povećanje cene i televizijske pretplate za koju je stranka koja je trenutno na vlasti obećala da će biti ukinuta. Ne da nije ukinuta, više puta je povećana i očekuje nas i u narednoj godini povećanje od 17 odsto, odnosno sa 255 na 290 dinaraSa svim ovim poskupljenjima, računi za struju bi mogli biti uvećani za oko 1.000 dinara.

Matović je govorio i o povećanju cena usluga katastra o kojima javnosti nije informisana. Za vadjenje posedovnog lista, tvrdi on, građani sada moraju da izdvoje po nekoliko hiljada dinara više.

– Svaki posedovni list unutar sebe ima parcele. Kao što znate, i svaka njiva može da ima po više brojeva parcela. Sada ćete na svaki upisani broj parcele morati da platite po 530 dinara. I na svakoj parceli na kojoj imate ucrtan objekat, platićete još 530 dinara. Primera radi, ono što je do sada koštalo oko hiljadu dinara, koštaće vas kao ovaj moj dokument oko 8.000 dinara – istakao je Matović ocenjujući da se država pljačka građane iako su mu, kako tvrdi, u kraljevačkom katastru rekli da za ove izmene nemaju zvanično Uredbu, već da im je „stigla neka naredba po kojoj se sada radi“.

Kako je naveo, za ove svrhe – njegov kolega odbornik morao je da izdvoji 18.000 dinara, a za taj novac – „po sadašnjim tržišnim cenama, u mestu gde živi on je za te pare mogao da kupi 10 ari zemlje“:

– Bukvalno dolazimo u situaciju da mu treba vrednost 10 ari zemlje da bi izvadio jedan posedovni list koji nam treba bukvalno na svim mestima. Ne radi se samo o poljoprivrednicima, jer nam ova dokumenta trebaju za prijavu adrese, za hipoteke, za ugovore, a dokument važi šest meseciMi ćemo plaćati i do 20 puta više nego što smo plaćali!  

Matović tvrdi, na osnovu svog istraživanja, i da gotovo nijedan grad slične veličine nema maksimalnih 11 kao Kraljevo, već sedam do devet članova Gradskog veća kojima su nedavno povećane zarade, a očekuju ih i dva nova povećanja osnovice, najpre za 3,5, a onda i za 1,5 osto – u narednoj godini:

– Radnici Gradske uprave primili su po 35.000 solidarne pomoći. Nemamo ništa protiv toga, jer se solidarna pomoć isplaćuje i radnicima javnih preduzeća, a u Gradskoj upravi je sve definisano kolektivnim ugovorom. Imamo protiv da „pevaljke“ primer po 90.000 dinara kao pomoć, a da zdravstveni radnici dobiju najmanje – po 10.000, a najviše su dali u vreme vanrednog stanja. Da ne pominjemo domaće preduzetnike koji su ostavljeni na cedilu, jer od januara ulaze u otplatu doprinosa i poreza.

Država provredi jeste pomogla sa platama, ali nije otpisala poreze i doprinose i tek će se sada u januaru videti koliko radnji biti zatvoreno, a koliko radnika – otpušteno, poručio je Matović.

      M. M. D.