Stranka slobode i pravde: Da li je Kraljevo sledeće na mapi kompanije „Rio Tinto“?

Predstavnici kraljevačkog odbora Stranke slobode i pravde danas su Odeljenju za poslove organa grada Gradske uprave Kraljevo predali zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja

U svom saopštenju ova stranka navodi da je zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa geološkim istraživanja nalazišta litijuma na teritoriji Kraljeva koje bi trebalo da sprovede kompanija „Rio Tinto“.

U saopštenju Gradskog odbora SSP u Kraljevu navodi se da ova stranka traži sledeće informacije:

Da li je i u kom vremenskom periodu kompanija „Rio Tinto“ vršila geološka istraživanja litijuma u kraljevačkim selima: Pekčanica, Samaila, Bukovica, Vrdila, Konarevo, Tolišnica Lopatnica?

– Da li su stanovnici pomenutih sela zvanično obavešteni da će se u njihovim selima sprovesti geološka istraživanja nalazišta litijuma?

– Na kojim tačno lokacijama su planirana geološka istraživanja nalazišta litijuma u Kraljevu i da li su se po tom pitanju zvanično izjasnili nadležni u lokalnoj samoupravi?

SSP u svom saopštenju ocenjuje da predstavnici gradske vlasti duguju gradjanima Kraljeva i okolnih sela odgovore na ova pitanja i dodaju:

Nadamo se da su svesni da bi bilo kakva iskopavanja koja bi sproveo „Rio Tinto“ na teritoriji Kraljeva ozbiljno ugrozila ekosistem ovog kraja i reku Ibar iz koje se grad Kraljevo snabdeva vodom za piće. Da li su nadležni u Gradskoj upravi spremni da preuzmu tu odgovornost?

Dolazak „Rio Tinta“ u Srbiju, pa i u Kraljevo predstavlja ozbiljnu pretnju za životnu sredinu, ali i zdravlje građana.

Otrovaće nam vodu, zemlju i vazduh i zato moramo da kazemo „Ne, Rio Tintu nije mesto u Srbiji. Rio Tintu nije mesto u Kraljevu“!

Naslovna fotografija: ilustracija / foto chus77, Pixabay

6 komentara za naslov “Stranka slobode i pravde: Da li je Kraljevo sledeće na mapi kompanije „Rio Tinto“?

  1. Hahaha, Pavlović sad kod Đilasa? Ta je stranka prava deponija za sav politički otpad.

  2. Jadna je ta stranka koju vode Milica Aleksić i Božidar Pavlović. Milica zbog porodične komunističke tradicije bila SPS devedesetih. Posle zbog zaposlenja DS dvehiljaditih. Onda je bila LDP, pa Lokalni front i sada Đilas. Iz svake stranke izašla nesrećnija nego što je u prethodnoj bila. Božidar Pavlović bio u DSS koji ga je partijski zaposlio, pa je prešao u SNS gde se i dalje vodi kao član u evidenciji. Sad je kod Đilas. Supruga mu funkcioner SPS. PELOnaj iz Pelivana bio svuda, od Lokalnog fronta i Zavetnika sada do Đilasa. Buđevac bio odbornik Srpske radikalne stranke dva mandata. Kad su radikali propali sreću je potražio u Đilasu i Mariniki. Da nije žalosno, bilo bi smešno.

    1. Pisete gluposti, Milicu znam sa studija treba da se stidite izrecenih lazi. Milica je bila ucesnica studentskih protesta devedesetih, organizovanih protiv SPS. Sto se stranaka tice bila je cla DS kada i ja a s obzirom da je studirala u Beogradu za razliku od onih koji stoje iza vas , onih sa diplomama iz Blaca logicno je da se zaposlila. Koliko znam nikada nije bila u Lf konkretno nikada je ni na jednoj slici sa skupova Lf nisam videla. Jadno je to sto radite. Ko su vam sefovi lokalni ili sns kadrovi sa kupljenim diplomama.

    2. Jao kakvo trolovanje. Jeste SNS sendvicar ili metlar mozda? U svakom slucaju Vucicev kadar sa Blace diplomom. Pljujete zenu koja je apsolutno i spravna. Nikada nije bila Lf a i da jeste zar to nije opozicija ili vama SNS ovcima i njihovoj opoziciji smeta svako posten ko misli svojom glavom. Smesni ste.

    3. Зар је битно ко је у којој странци када је општи интерес грађана у питању? Ако је ово тачно, онда би сви требало да се запитамо шта остављамо иза себе – нашој деци (што је и слоган ако ме сећање служи)?! Отрови бирају по страначкој припадности? Хоћете рећи да вама одговара да се у околини копа литијум? Зар мислите да до сада нисмо имали стручњаке који су знали да наша земља има литијума, и да су били глупи што до сада нису покретали експлоатацију? Немам ништа против страначке борбе за власт, али ми се гади када се политикантски јефтино наступа за питања која се тичу здравља и живота свих нас и наше деце – ма којој им политичкој линији припадали родитељи.

Comments are closed.