Terzić o peticiji: Doček Nove godine nismo ni planirali

Nekoliko naših mladih sugrađanki pokrenulo je onlajn petciju da sredstva iz gradskog budžeta namenjena za proslavu Nove godine budu preusmerena za lečenje dece

Navedeno je da će peticija biti upućena gradonačelniku Kraljeva Predragu Terziću i predsedniku Skupštine Nenadu Markoviću. Peticiju je do pisanja ovog teksta potpisalo nešto više od hiljadu građana, pa ako želite, i vi to možete učiniti na OVOM linku  . U tekstu, koji su potpisale Kraljevčanke Jelica Spasojević, Lina Šiljković i Kristina Urošević, navodi se:

Našim naizgled malim drugarima, a u stvari velikim i neustrašivim borcima koji se sada nalaze u bolničkim posteljama i biju najvažniju bitku u svom životu potrebna je naša pomoć. Svaki novi dan, sat i minut mogu biti presudni. Ne postoji važnija borba od borbe za život, ne postoji ništa bitnije od života dece. Vrlo često ovi mali heroji ulaze u bitke sa minimalnim šanama da prežive, ali na nama je da im pomognemo da možda ipak budu pobednici.

U momentima kada zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom postoji zabrana okupljanja, kao i teža materijalna situacija velikog broja građana prouzrokovana ovom krizom, smatramo da je potpuno besmisleno bacati novac nas građana Srbije na organizaciju proslave Nove godine, u bilo kom vidu, bilo uživo, bilo kroz plaćanje nekakvih preskupih online proslava.

Ovo su teška vremena. I mnogi ljudi su izgubili svoje bližnje. Istovremeno ovo je i vreme velike solidarnosti. Možemo da sedimo skrštenih ruku, a možemo probati da uradimo sve što je u našoj moći, kako bi naš novac bio potrošen za prave stvari. Kako bismo njime probali da spasemo one kojima je to potrebno i da znamo da slavljem svake naredne Nove godine, znamo do još neko slavi Novu godinu“.

Danas smo posle sednice Gradskog veća pitali gradonačelnika Predraga Terzića da li su u budžetu bila predviđena sredstva za zajednički doček Nove godine i šta misli o peticji:

Peticiju još nisam dobio, ali znam da kolege u drugim gradovima i opštinama jesu i znam da je najveći broj kolega doneo odluku da ne organizuje doček na trgu ili nekom drugom javnom mestu, već da novac preusmeri za lečenje dece. Mi ove godine nismo ni planirali novac za te namene, za te namene nije predviđen nijedan dinar u budžetu grada. Tako, nažalost, nemamo ni način da taj novac upotrebimo u druge svrhe. Da imamo odakle da preusmerimo sredstva, stvarno bismo izašli u susret.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić

Na naše insistiranje da možda ipak “nešto može da se nađe” u tekućoj rezervi, gradonačelnik je odgovorio da je kraj godine i da je u budžetskoj stavci “tekuće rezerve” ostalo još malo novca koji je već na određeni način namenjen deci Kraljeva preko Predškolske ustanove, ali da je još rano da govori o čemu se radi.

S druge strane, gradonačelnik Terzić je danas i na sednici Gradskog veća i u izjavi posle sednice rekao da je budžet Kraljeva više nego stabilan, da grad Kraljevo više ne duguje ni dinara kredita i da ima sigurne prihode i pored epidemije kovida.

Zbog toga smo nekako uvereni da bi se u nekom budžetskom “ćošku” moglo naći nešto nepotrošenog novca koji bi se mogao usmeriti na lečenje dece!

Naš sugrađanin i humanitarac Nikola Božović takođe je u cilju skupljanja sredstava za najmlađe teško obolele Kraljevčane zamolio predsednika Skupštine Nenada Markovića da na sledećoj sednici predloži da se odbornici odreknu dnevnice. O tome možete čitati na ovom linku. OVOM LINKU

Nikola Božović podseća da se prikupljaju sredstva za lečenje osmoro mladih Kraljevčana, kao i na brojeve na koje se SMS-om mogu uplatiti sredstva za:

R. V.